Tuinideeën & Tips

Ben je van plan om de tuin te gaan renoveren of om bijvoorbeeld een nieuwe keuken te plaatsen? Dan is het onvermijdelijk dat je te maken krijgt met grond. Denk bijvoorbeeld aan het teveel bestelde zand voor de tuinrenovatie. Of het oude zwarte zand dat uit je tuin komt. In zulke gevallen wil je deze grond graag snel en voordelig afvoeren. Maar dat kan best lastig zijn, want je kunt niet overal zomaar terecht met deze grond. Zorg er daarom voor dat je van tevoren weet hoe je na het verbouwen je grond het beste af kunt voeren.

Grond afvoeren
Er zijn meerdere goede manieren om van de grond af te komen. Laat je de verbouwing van de tuin doen door een aannemer? Dan kan de aannemer er vaak voor zorgen dat de grond weer wordt afgevoerd. Zorg er daarom voor dat je van tevoren bij de aannemer naar deze mogelijkheid informeert. In andere gevallen is het afvoeren van de grond je eigen verantwoordelijkheid. Een bouwbak kan dan een goede oplossing zijn om je grond in één keer kwijt te raken.

De beste manier om grond af te voeren
Bij grond afvoeren dien je wel rekening te houden met wat je precies in de grondcontainer stopt. Zo mag je bijvoorbeeld geen vervuilde of verontreinigde grond in een container stoppen. Daarvoor zijn speciale containers die vaak iets duurder in de huur zijn. Bij het afvoeren van grond mag je meestal wel zand, grasmatten en andere materialen via de container laten afvoeren.

Schone grond afvoeren mag altijd en vergt verder geen aandacht. Denk bijvoorbeeld aan zand of grasmatten. Ook boomstronken, wortels en grind mogen vaak wel in de container mee worden afgevoerd. Let hiervoor van tevoren op de spelregels als je zo’n container gaat huren. Vervuilde grond mag je niet zomaar afvoeren. Daarvoor zijn er vaak speciale regels en heb je een aparte container nodig.

Goedkoop grond afvoeren
De goedkoopste manier om grond af te voeren is door te kiezen voor een grondcontainer. Er zijn verschillende formaten containers beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan een container van drie kubieke meter, gelijk aan de grootte van een halve parkeerplaats. Voor de echt grote verbouwing zijn zelfs containers tot wel 10 kubieke meter te vinden. De prijzen beginnen al vanaf 350 euro, waardoor je op een relatief goedkope manier na het verbouwen je grond af kunt voeren.

Als het gaat om vervuilde grond, heb je te maken met extra regels en moet deze grond op een specialistische manier worden afgevoerd. In zo’n geval kunnen de tarieven afwijken van de standaardtarieven voor de huur van zo’n container.