Tuinideeën & Tips

Is er verschil tussen een Haagbeuk of een Beukenhaag of is het dezelfde soort maar is alleen de naam anders? Dit is toch wel een tuinvraag die in de top 10 staat. Om te beginnen zijn een Haagbeuk en een Beukenhaag twee verschillende soorten. Een Beukenhaag noemen we in het Latijn Fagus sylvatica en een Haagbeuk Carpinus betulus.

Beukenhaag (Fagus sylvatica)
 Beukenhaag is de meest gebruikte soort van de twee. De voornaamste reden dat men Beukenhaag verkiest boven de haagbeuk komt door het feit dat een Beukenhaag zijn blad in de winter laat hangen. Weliswaar zal het blad wel afsterven en bruin worden maar het grootste gedeelte blijft gedurende de hele winter aan de Beukenhaag hangen. Pas in april als de knoppen gaan schuiven (uitlopen) valt al het dorre blad van de Beukenhaag. Het voordeel is dus dat de haag nagenoeg het gehele jaar bedekt is en voor privacy zorgt waarvoor de meeste hagen aangeplant worden.
 
Beukenhaag snoei je het best tweemaal per jaar. De eerste maal doe je dit vlak na het uitlopen van de Beukenhaag in mei en de tweede keer knip je medio juli. Let er wel op dat je dit doet op een bewolkte liefst mistige dag daar de Beukenhaag anders makkelijk kan verbranden door de zon. 

Nog een voordeel van de Beukenhaag is dat deze ook verkrijgbaar is met rood blad. De rode Beukenhaag heeft de Latijnse benaming Fagus sylvatica ‘Atropunicea’. Op deze manier kan je schitterende combinaties maken. Mijn ervaring is wel dat je met een rode Beukenhaag nog meer op moet letten voor verbranding. Dus echt enkel snoeien als er een paar dagen bewolking doorgegeven is.

Haagbeuk (Carpinus betulus)
 Haagbeuk is gedurende de gehele winter kaal. De Haagbeuk zal in de herfst (bijna) al het blad laten vallen wat voor vele als een groot nadeel wordt beschouwd. Een haag wordt immers in de meeste gevallen aangeplant om een stukje privacy te creëren. Toch zijn er voldoende mensen die dit niet als een probleem ervaren. Bedenk dat tijdens de nagenoeg bladloze periode van de Haagbeuk het immers toch geen weer is om in de tuin te vertoeven.

Iets wat veel mensen als een groot voordeel beschouwen is dat een Haagbeuk normaal gesproken slechts éénmaal per jaar geknipt hoeft te worden. Tenminste als je dit zo rond de langste dag doet (21 juni). Indien je veel eerder zal snoeien dan ontkom je er alsnog niet aan om de Haagbeuk tweemaal per jaar te snoeien. Dit geld overigens niet voor jonge Haagbeuken die kan je het best twee keer per jaar knippen om een mooie volle haag te verkrijgen. Knip in dit geval de eerste keer begin mei en de tweed keer rond de langste dag.

Een niet onbelangrijk verschil tussen beide is dat een Haagbeuk over het algemeen goedkoper aangeboden wordt dan een Beukenhaag.

Hoe herken ik een Haagbeuk of Beukenhaag
Indien je een haag in de tuin hebt staan en je wilt weten of het een Beukenhaag of een Haagbeuk betreft bekijk dan onderstaande foto’s.