Aanleg tuin

Bij tuinaanleg is een haakse hoek ook wel bouwhaak genoemd een onmisbaar stuk gereedschap bij verschillende werkzaamheden. Toen ik nog voor een werkgever werkzaam was hadden wij in het bedrijf speciale aluminium bouwhaken die doordat ze inklapbaar zijn gemakkelijk te vervoeren zijn. Op een dag kwam ik terug op de zaak om de bouwhaak op te halen die wij die ochtend vergeten waren. Mijn vroegere werkgever heeft mij toen geleerd hoe je op een paar simpele manieren een haakse hoek kan uitzetten zonder tijd te verspillen. Tevens leerde hij mij om een haakse hoek te maken met behulp van de Loodlijn

Bij dit voorbeeld gaan we een bouwhaak maken met behulp van de 3-4-5 steek.
Neem 3 rechte latten van ongeveer 10cm breed en 2cm dik. De lengte van de latten hangt af van de maat bouwhaak die je wilt maken. Ik heb als voorbeeld gekozen voor 2 latten van ongeveer 150cm lang en 1 lat van ongeveer 100cm.
Zet op de 3 latten een veelvoud van 3, 4 en 5 uit:
Bijvoorbeeld 3 x 20cm, 4 x 20cm en 5 x 20cm waar ik voor gekozen heb. Dit kan zo groot of zo klein als je zelf prettig vindt.

Haakse_hoek_maken_0001-2

A. Bevestig een lange en een korte lat met de uiteinden als een hoek op elkaar. Verbind de latten met één schroef of draadnagel zodat je ze nog kan draaien ten opzichte van elkaar.

Haakse_hoek_maken_0002-1

B. Meet op de korte lat 60cm (3x20cm) af en op de lange lat 80cm (4x20cm)en markeer deze (zoals op mijn illustratie de rode lijntjes).

Haakse_hoek_maken_0003-1

C. Meet op de overgebleven lange lat 100cm (5x20cm) af en markeer deze weer. Leg de laatste lat over de gemaakte hoek zodanig dat de lijntjes elkaar exact raken en schroef alles goed vast.

Haakse_hoek_maken_0004-1

De haakse hoek of bouwhaak is nu klaar voor gebruik