Heesters

Hamamelis heeft als Nederlandse naam Toverhazelaar. De grote vraag blijft wat nou precies de reden is dat de Hamamelis Toverhazelaar genoemd wordt. Het kan zijn omdat de Hamamelis in de herfst schitterende herfstkleuren tevoorschijn tovert, de bladverliezende heester midden in de winter op het kale hout bloeit met heerlijk geurende bloemen of is het omdat een extract van de Hamamelis door de indianen toverkracht toegeschreven wordt. Wat de reden ook is een Hamamelis is een schitterende sierheester die als er ruimte genoeg is in geen tuin mag ontbreken. Hamamelis wordt namelijk niet alleen groot en breed de Hamamelis heeft een grote hekel aan snoeien. Hamamelis heeft graag een plaats in de zon of halfschaduw en doet het, op zware kleigronden na, op iedere grondsoort. Zet Hamamelis op een plaats met een donkere achtergrond zodat de bloemen mooi afsteken.

Hamamelis mollis met als Nederlandse naam Chinese toverhazelaar is een sterke rechte heester die wel 300cm hoog kan worden. De twijgen van deze Hamamelis zijn licht behaard. De Hamamelis mollis is een zeer rijk bloeiende soort van december tot en met februari en ruikt erg lekker. Het blad van de Chinese toverhazelaar is opvallend groter dan de andere soorten.

Hamamelis japonica met als Nederlandse naam Japanse toverhazelaar is een grote bladverliezende sierheester die wel 500cm hoog kan worden en zeer breed uitgroeit. Het blad van deze Hamamelis is kleiner en de bloemen geuren maar heel licht. Opvallend is de bruinrode voet van de felgele bloemen.

Hamamelis intermedia is de meest voorkomende Toverhazelaar in de Nederlandse en Belgische tuinen. Het is een kruising meestal tussen de Hamamelis japonica en de Hamamelis mollis of andere soorten.

Snoei
Alle Hamamelis soorten hebben een hekel aan snoei. Het beste is dan ook deze schitterende sierheester als solitair aan te planten en enkel dode en/of schurende takken uit te knippen. Als het echt niet anders kan laat de Hamamelis snoei wel toe maar het komt de natuurlijke vorm niet ten goeden. Houd er rekening mee dat Hamamelis op twee en meerjarig hout bloeit.

Wetenswaardigheden
Hamamelis wordt ook wel Whitch Hazel genoemd wat verband houd met de wichelroede vorm van de takken. De Hamamelis groeit namelijk met Y-vormige vertakkingen.

Vermeerderen
Hamamelis soorten laten zich goed vermeerderen middels afleggen.

Combineren met

  • Mertensia
  • Uvularia
  • Hepatica