Tuinideeën & Tips

De pergola is weer helemaal terug. En terecht, want de redelijk eenvoudige constructie van een open frame van hout of metaal, biedt heel veel mogelijkheden om een relaxt buitenleven in eigen tuin of dakterras, nog aangenamer te maken. Het voordeel van een vrijstaande pergola is dat deze overal in de tuin of op een groot dakterras geplaatst kan worden. Als overkapping maakt harmonicadoek voor de vrijstaande pergola het plaatje helemaal af.

Hoe ziet harmonicadoek voor een pergola eruit?
Pergoladoek wordt ook wel lamellen pergoladoek genoemd wat, de werking direct het uiterlijk en de werking van dit veelzijdige type schaduwdoek verraad. Harmonicadoek is een vierkant of rechthoekig schaduwdoek van hoogwaardige kwaliteit. Op onderling gelijke afstand zijn in het doek lamellen en roestvrije metalen ogen aangebracht. Deze zorgen ervoor dat het doek over staaldraad heen en weer geschoven kan worden.  Zowel geopend als gesloten hangt het doek meer of minder iets door, wat voor een erg decoratief effect zorgt.

De voordelen van harmonicadoek voor de pergola
Er zijn grofweg twee soorten pergoladoek: vast pergoladoek dat strak gespannen tussen het pergolaframe bevestigd wordt, en harmonicadoek voor de pergola dat open en dicht geschoven kan worden. Harmonicadoek hangt horizontaal en schuift in combinatie met een bedieningssysteem open en dicht over twee of meerdere staaldraden. Dit heeft als groot voordeel dat het doek zich heel flexibel laat openen en opvouwen. Zonlicht is naar eigen behoefte te licht filteren, en op elk gewenst moment is het schaduwoppervlak te vergroten of te verkleinen. Harmonicadoek voor een vrijstaande pergola kun je helemaal openen, helemaal sluiten of je kunt kiezen voor een stand daartussenin.

Sfeervol en beschut buiten zitten
Harmonicadoek is een inspiratie-idee voor de vrijstaande pergola, waarmee je in één klap een gezellige sfeer en aangename schaduw creëert. Of de pergola nu een zandbank voor de kinderen overkoepelt, een loungehoek, een vijver met zitje, een zwembad of een buitenkeuken; op zonovergoten dagen beschermt het doek tegen te veel uv-straling en biedt het verkoeling tegen warmte.

Pergola harmonicadoek waterdicht
U heeft bij ZONZ Sunsails keus uit zowel waterdicht als lucht en waterdoorlatend harmonicadoek. Waterdichtdoek is behandel met een speciale waterafstotende coating. Bij een buitje kun je droog buiten blijven zitten en ook uw tuinmeubels blijven droog. Het doek neemt geen vocht op en is vuil- en schimmelwerend. Je kunt harmonicadoek van maart tot september buiten laten hangen.

Pergola harmonicadoek lucht en waterdoorlatend
Zonder coating heeft harmonicadoek voor de (vrijstaande) pergola een enigszins luchtdoorlatende structuur. Dit betekent dat op warme dagen de lucht onder de pergola kan afkoelen. Onder luchtdoorlatend doek is 30% koeler dan onder waterdicht schaduwdoek voor de pergola. Naast lucht laat het doek ook water door. Het doek zelf neemt geen vocht op en is vuil- en schimmelwerend. Ook waterdoorlatend doek kun je van maart tot september buiten laten hangen.

Harmonicadoek én pergola in een koop bij ZONZ sunsails
Naast schaduwdoeken, en harmonicadoeken vind je bij ZONZ sunsails ook complete maatwerk pergola’s inclusief harmonicadoek en al het benodigde bevestigingsmateriaal. Je hebt de keus uit een vrijstaande pergola of een pergola voor muurbevestiging. De pergola is gebouwd uit lichtgewicht aluminium. Een pergola voor montage aan een muur (aanbouwpergola) heeft 2 staanders en een constructie voor aan de muur. Een vrijstaande pergola heeft 4 staanders. De pergola’s zijn zo voorbewerkt dat ze zeer eenvoudig te monteren zijn.  Al wat nodig is, is het bevestigen van de profielen en de hoekverbindingen.  

Vervolgens is de bevestiging van het harmonicadoek voor de pergola aan de beurt. Harmonicadoek heeft stevige bevestigingsogen waardoor staaldraad wordt gehaald. Over dit staaldraad is met behulp van een bedieningssysteem het harmonicadoek open en dicht te schuiven. Het is een voordeel dat harmonicadoek ook op elke gewenste stand tussen ‘open en dicht’ in te stellen is. Daarmee creëer je precies de schaduw die je wenst.

ZONZ Sunsails matentabel harmonicadoek
Harmonicadoek is, in tegenstelling tot schaduwdoek dat ook driehoekig of trapeziumvormig kan zijn, altijd vierhoekig. De standaardmaten harmonicadoeken van ZONZ Sunsails zijn leverbaar als waterdichte en waterdoorlatende kwaliteit in de maten:

200 x 300 – 400 of 500 cm
290 x 300 – 400 of 500 cm
370 x 370 of 500 cm

Daarnaast is het mogelijk om te kiezen voor ZONZ Sunsails maatwerk harmonicadoek. Deze zijn van zeer stevige kwaliteit en worden in ons eigen atelier door ons gemaakt. Harmonicadoek is bij ZONZ Sunsails altijd behandeld met een schimmel- en vuilwerende coating. Je kunt het doek van maart tot september buiten laten hangen.