Hedera die bij bijna iedereen wel bekend is noemen we in Nederland en België Klimop. Wat de meeste mensen echter niet weten is dat Hedera een zeer grote plantgroep is. De Hedera is verkrijgbaar in diverse bladkleuren en afmetingen. Tevens zijn er zeer snelle groeiers en tamelijk langzame groeiers. Buiten de mogelijkheid om de Hedera ergens tegenaan te laten klimmen zijn er soorten die uitstekend geschikt zijn om als solitair aan te planten. Wat de meeste Hedera soorten gemeen hebben is dat het sterke planten zijn die het op vrijwel iedere grondsoort zal doen ongeacht zon, halfschaduw of schaduw. Alle Hedera soorten zijn groenblijvend en laten zich buitengewoon goed snoeien.
Klimop tegen muren
Vaak wordt beweerd dat Klimop de muren van de woning zullen ontwrichten wat gelukkig niet waar is. Toch zijn er een aantal nadelen van Klimop tegen een woning. De hechtwortels van de Klimop zullen zich zeer stevig vast zetten tegen de muur. indien je op de klimop bent uitgekeken of als de Klimop dood gaat dan zal je de muur niet meer schoon krijgen. Niet alleen de resten van de hechtwortels zijn niet tot nauwelijks te verwijderen maar ook de kleur van de stenen zullen een andere kleur hebben dan de stenen waar geen klimop heeft gegroeid. Tevens is de kans op schimmelvorming op de muur waar de Klimop tegen aan groeit vele malen hoger dan muren die vrij zijn van begroeiing. Ook zal er regelmatig gesnoeid moeten worden. Klimop groeit snel en voor je het weet is er een raamkozijn bereikt of zit de Klimop tussen de dakpannen. Het schilderwerk kan absoluut niet tegen de hechtwortels en zal dan ook bij verwijdering van de Klimop meegetrokken worden. Buiten de nadelen die Klimop oplevert tegen de woning zijn ook voordelen te noemen. Klimop tegen een muur kan isolerend werken, dempt geluid en is bovenal gewoon erg mooi.
Klimop in een boom
Regelmatig wordt gezegd dat je geen klimop in een boom moet laten groeien omdat de boom door de klimop gewurgd kan worden. Laten we voorop stellen dat klimop een boom niet kan wurgen. Wel kan Klimop de boom op den duur verstikken. Dit gebeurt alleen als de Klimop tot in de uiterste takken van de boom groeit. Door de klimop zal er geen licht meer bij het blad van de boom komen waardoor assimilatie niet meer mogelijk is en de betreffende tak zal afsterven. Maak je dus geen zorgen als de Klimop enkel de stam en een deel van de takken van de boom bezet.
Klimop snoeien
Hedera kan je eigenlijk het gehele jaar, mits het niet vriest, snoeien. De mooiste manier is snoeien met een snoeischaar maar dit is wel een tijdrovende klus. Je kan de Hedera ook prima terugknippen met een heggenschaar. Het nadeel van knippen met een heggenschaar is dat je het loof voor de helft afknipt wat geen fraai gezicht is. Omdat je Hedera drie keer per jaar moet snoeien kan je ervoor kiezen om de eerste twee keer deze klus met een heggenschaar uit te voeren. Je knipt dan wel in het loof maar dit zal binnen een week of twee niet meer zichtbaar zijn daar de plant zeer snel groeit. De laatste snoeibeurt van het jaar kan je de Klimop dan met een snoeischaar knippen zodat je tot en met maart tegen een mooi geheel aankijkt. Hedera kan je zover als je zelf wilt terugknippen. Zelf al zou je de plant tot 30 cm boven de grond afknippen/zagen dan zal hij alsnog opnieuw uitlopen.
Klimop vermeerderen
Klimop kan je erg gemakkelijk vermeerderen. Dit kan middels stekken maar de meest makkelijke manier is middels afleggen. Als je goed bij de basis van de plant zoekt zal je zien dat de plant zelf al over de grond gekropen is en op verschillende plaatsen wortels heeft aangemaakt. Deze scheuten met wortels kan je dan direct van de moederplant afknippen en elders in de tuin aanplanten.
Soorten Klimop
Hedera helix: Dit is de meest verkochte Hedera en is in Nederland inheems. Het donkere blad heeft gele bladnerven en is soms gepunt en soms afgerond. Het is een uitstekende klimmer die zichzelf vastzet met hechtwortels en tot een hoogte van ongeveer 20 meter zal klimmen. De plant wordt ook wel aangeplant als bodembedekker. De gele bloemen vallen niet erg op en worden in het najaar verruild voor zwarte of gele bessen
Hedera helix ‘Goldheart’: Wat de naam al doet vermoeden heeft deze klimop een goudgele vlek in het midden van het blad. Deze klimop groeit wat langzamer dan bovengenoemde en heeft ook kleiner blad. Plant de Goldheart tegen een muur in de halfschaduw. De maximale hoogte is ongeveer 6 meter.
Hedera helix ‘Deltoidea’: Deze Klimop heeft kleine donkergroene hartvormige bladeren met lichte nerven. Het is een langzame groeier die een hoogte zal bereiken van ongeveer 700cm. In de winter kan het blad paarsblauw verkleuren wat een apart gezicht is. Je hebt meerdere planten per strekkende meter nodig om een dicht tapijt tegen de muur te verkrijgen
Hedera helix ‘Baltica’: Zeker bij koude zal het blad roodblauw verkleuren. Dichter bij de bladnerven blijft de kleur groen. De bladnerven zelf zullen ook bij koude van kleur veranderen naar wit. Deze Klimop wordt vaak als bodembedekker ingezet daar het een zeer krachtige gesloten groeier is die onkruiden niet zal toelaten. Zal indien tegen een muur geplant niet veel hoger groeien dan 3 à 4 meter.
Hedera helix ‘Pedata’: Zeer winterharde maar matige klimmer die zeker een handje geholpen moet worden. Het kleine blad is glanzend en langwerpig van vorm. Wordt veel gebruikt in bloembakken waar de Hedera dan sierlijk overheen gaat hangen.
Hedera helix ‘Erecta’: Recht opgaande stevige soort die daardoor veel als solitair aangeplant wordt in de border. Heeft indien aangeplant tegen een muur wel wat hulp nodig. De maximale hoogte zal ongeveer 200cm zijn.
Hedera hibernica: Verreweg de meest verkochte Hedera die er is. De hibernica is een zeer snelle groeier die wel wat vorstgevoelig is. Zeker op jonge leeftijd zal je zien dat het blad paars/rood van kleur wordt door de kou. De plant is geschikt om tegen een muur te laten klimmen en om als bodembedekker te gebruiken. De maximale hoogte zal ongeveer 10 meter zijn.
Hedera colchica ‘Sulphur Heart’: Hedera met zeer grote bladeren die wel 20cm lang kunnen zijn. Het blad heeft gele vlekken die wat onregelmatig zijn. De maximale hoogte zal niet veel hoger zijn dan 400cm