Heggen en hagen
Een heg of een haag? Beide termen worden door elkaar heen gebruikt. De betekenis van de termen heggen of hagen is gelijk en staat voor een op rij geplante rij struiken of bomen. Een heg of haag werd oorspronkelijk aangeplant als veekering. Na de opmars van prikkeldraad zijn vele heggen of hagen verdwenen uit het landschap. Ook speelde Bacterievuur een belangrijke rol in het verdwijnen van de heggen. Vooral de meidoornhagen (Crataegus laevigata) zijn toen veelvuldig verwijderd. Later bleek dat de verspreiding van Bacterievuur niet veel met de Meidoornheggen te maken had.
Tegenwoordig plant men een heg of haag op de erfgrenzen van de tuin. Heggen zijn een ideale natuurlijke afscherming van het perceel. Maar niet alleen op erfgrenzen worden hagen aangeplant. In de moderne tuinen komen heggen voor om verschillende redenen. Zo kan een heg de tuin dieper of juist breder laten lijken, maar ook voor de omsluiting van zogenaamde tuinkamers zijn hagen prima geschikt. Dan zijn er nog de lage heggetjes die vooral voor de sier aangeplant worden. Denk hierbij aan buxushaagjes.
Heggen of hagen aanplanten
Ongeacht de soort heg die je gaat aanplanten is mijn advies om op de gewenste plaats een geul te graven. Laat je niet verleiden om afzonderlijke plantgaten te graven omdat dat minder werk zou zijn. Een geul werkt veel makkelijker en de heg zal door de goed losgewerkte grond makkelijker aanslaan. Tevens is de heg beter in lijn te zetten bij het uitgraven van een ruime geul. De diepte en breedte van een geul voor de heg zijn sterk afhankelijk van de soort haag die je gaat planten. Neem hier als stelregel dat de geul minstens twee keer breder wordt uitgegraven dan dat de kluiten breed zijn. De diepte dient een half keer dieper dan dat de kluit hoog is te zijn. Nu de geul gegraven is, spit je de bodem van de geul om. Dit om een goede afwatering te verkrijgen. Breng nu een laag nieuwe grond aan in de geul, zoveel dat als je de plant in de geul zet de planten op de juiste diepte staan. Nu zet je alle planten in de geul. Op deze manier kan je de beschikbare planten mooi gelijkmatig verdelen.
Indien je moeite hebt de planten in een mooie rechte lijn te zetten kan je gebruik maken van een touwtje. Nadat je 100% tevreden bent ga je de geul dichtgooien met nieuwe tuinaarde. De juiste tuinaarde is ook weer sterk afhankelijk van de soort heg. Druk de grond goed aan met je voet maar voorkom stampen. Je hoeft niet de gehele geul te voorzien van nieuwe tuinaarde maar bezuinig hier vooral niet op. Laat je door de kweker goed informeren welke tuinaarde het best geschikt is voor de uitgekozen haag. Bij de aanplant van een haagbeuk (Carpinus betulus) dien je goed op te letten daar deze in symbiose leeft. Direct na de aanplant van de haag goed water geven en dit vooral het komende groeiseizoen goed in de gaten houden. Indien je weinig tijd hebt om de heg water te geven leg dan een druppelslang langs de haag. Na het planten van de heg kan je deze direct licht snoeien wat het aanslaan van de heg zal bevorderen. Vooral het toppen zal ervoor zorgen dat de heg direct een breedte groei zal doormaken.