Vaste planten

De Helleborus is een tuinplant die echt een goed voorbeeld is van de reden waarom “de handel”? altijd, die ingewikkelde, Latijnse plantennamen prefereert boven de Nederlandse namen. Helleborus wordt in het Nederlands o.a. Kerstroos, Winterroos, Wrangwortel, Nieskruid of Nieswortel genoemd. Met zoveel verschillende namen voor één en dezelfde plant zal het pas echt ingewikkeld worden zeker als je zaken in het buitenland zal gaan doen. De naam Kerstroos is wel de meest gehoorde naam die is ontstaan doordat kwekers de Helleborus massaal in de kas in bloei trekken om ze in december vol in bloei aan te bieden aan de consument. Helleborus in de tuin zal echter pas na de Kerst in bloei komen (januari). Helleborus is een geweldig mooie wintergroene vaste plant die graag op een plaats in de halfschaduw staat.

Populaire Soorten
Helleborus foetidus: Ook mijn persoonlijke favoriet! De Helleborus foetidus bloeit met lichtgroene grote bloemen met gele meeldraden. Het blad van de foetidus is groen en handvormig. Het is één van de makkelijkst te houden Helleborus soorten die zich niet zelden spontaan uitzaait. Leuke bijkomstigheid is dat deze 60cm grote Helleborus een echte schaduwaanbidder is wat je niet van heel veel planten kan zeggen.

Helleborus niger: Deze kleine Helleborus (25/30cm) is de soort die veelvuldig in de bloei getrokken wordt. De bloemen van de niger zijn helder wit en bloeien van nature in januari tot en met april.

Helleborus orientalis: Door vermeerdering uit zaad is het altijd weer een verrassing of de plant gaat bloeien met witte, roze of purper bloemen. Deze Helleborus zal een hoogte bereiken van ongeveer 40cm en doet het goed in de halfschaduw.

Helleborus odorus: Was ik net nog zo enthousiast over de Helleborus foetidus bedenk ik me nu dat de Helleborus odorus mischien nog wel mooier is. Deze Helleborus bloeit met appelgroene bloemen die heerlijk naar Ribes geuren. De bloemen zijn groot en hebben een hekel aan volle zon.

Helleborus atrorubens: Mooie Helleborus die als enigste van genoemde soorten niet wintergroen is. De plant is ongeveer 40 cm hoog en bloeit met mooie purper bloemen.

De wortels van de Helleborus zijn zeer giftig.
Net als de kwekers kan je zelf ook je eigen Helleborus “in bloei trekken”? is. Dit is een koud kunstje. Graaf de Helleborus na de bloei in het voorjaar uit en plant deze in een pot. Let er op dat er voldoende gaten in de bodem van de pot zitten. Plant de Helleborus met pot en al terug in de tuin zodat deze kan herstellen van de verplant aktie. Haal de pot met de Helleborus eind oktober uit de tuin en geef hem een mooie plaats in huis. Voer het liefst de temperatuur langzaam op. Zet de plant bijvoorbeeld eerst in een bijkeuken of hal. Op deze manier zal de Helleborus voor de kerstdagen bloeien.

Combineren met

  • Bergenia (Schoenlappersplant)
  • Epimedium
  • Waldsteinia (Goudaardbei)