Tuinideeën & Tips

In veel moderne tuinen worden tegenwoordig leibomen en buxussen toegepast. De bomen die geleid worden, leveren privacy of dekken het ongewenst uitzicht af. Wanneer je ook tijdens de wintermaanden van een mooi uitzicht wil genieten kun je kiezen voor groenblijvende soorten. De populairste bomen die geleid worden zijn de laurierkers “Novita” en “Caucasica” en de Glansmispel. Toch moeten ook deze soorten goed verzorgd worden om een mooi aanblik van je tuin weer te geven. Je moet er  rekening mee houden dat de bomen die geleid worden vaak in de voortuin, dicht bij het huis, worden geplant. Ze nemen daardoor wel een deel van de natuurlijke lichtinval weg. Welke soort leiboom je ook wil gebruiken, laat je altijd goed voorlichten. Je moet zeker weten welke soort leibomen het meest geschiktst zijn voor je tuin of andere toepassing. Ga ook na wanneer en hoe je de bomen, die geleid worden, moet snoeien. Doe je dat goed, dan heb je een echte mooie blikvanger in de tuin.

Een buxus kopen
In bijna iedere tuin staat er een buxus. Dat kan in de vorm van een aparte bol of als een haagje. Toch horen we vaak klachten over de buxus. De buxus kan snel worden kaalgevreten door de rupsen van de buxusmot. Dat is een ware plaag als je ermee te maken krijgt. De buxusmot is nachtvlindersoort die per ongeluk vanuit Azië is ingevoerd en nu een plaag is in diverse Europese landen. Een buxusmot is ongeveer 4 cm groot. Ze zijn voorzien van witte vleugels met een bruine rand. De vorm van de vlinder is driehoekig. De rupsen van de buxusmot zijn ongeveer 2 cm lang en zijn groen van kleur met aan de zijkanten donkere strepen. De rupsen van de buxusmot kunnen in een korte tijd een grote schade in je tuin aanrichten. Ze eten het bladgroen van de buxusplant op en laten dorre blaadjes achter aan de plant. De rupsen spinnen de blaadjes van de plant aan elkaar. In de spinsels wordt het popstadium doorgebracht.  De motten vliegen in mei-juni en augustus-september. Voorafgaand aan de vliegperioden is er een tijd waarin de rupsen zich ontwikkelen. Dat is ook de periode wanneer je je planten moet beschermen en de rupsen moet bestrijden. Wanneer je niets tegen de rupsen doet dan loop je het risico dat je planten jaarlijks worden kaalgevreten. In veel gevallen zullen de planten wel herstellen, maar is de schade te groot, dan zullen ze afsterven. Wil je die ellende allemaal niet meemaken, neem dan een buxusvervanger.

Het gebruik van een buxus vervanger
Wanneer je de ellende van de buxusmot niet wil meemaken, kun je beter een vervanger planten. Je zou daarvoor de Japanse Hulst (Ilex Crenata) kunnen planten. Het is een plant die het meest lijkt op de buxus. Ook de Taxus Baccata en de ligusters zijn goede vervangers. Neem een buxus vervanger waarvan je kunt genieten een weinig ergernis zal hebben voor wat betreft het onderhoud.