Heesters

Hibiscus syriacus heeft een heel scala aan Nederlandse namen die afhankelijk van de regio door de bevolking gebruikt worden. Enkele voorbeelden van hoe de Hibiscus genoemd wordt zijn: Septemberroos, Chinese roos, Altheastruik of gewoon Hibiscus. Als er veel Nederlandse benamingen zijn voor één en dezelfde plant dan weet je eigenlijk zeker dat het om een zeer geliefde plant gaat. Dat de Hibiscus syriacus gelieft is is wel zeker en is wat mij betreft niet verwonderlijk. De Hibiscus is een bladverliezende rijk bloeiende sierheester die het op vrijwel alle grondsoorten goed zal doen. Toch heeft de heester een voorkeur voor een goed doorlatende humusrijke bodem en zal u daarvoor ook zeer uitbundig belonen. Het liefst staat de Hibiscus syriacus op een plaats waar gematigd zonlicht toe kan treden het liefst tegen een warme zuidmuur. In de felle zon kan het blad van de Hibiscus er wat minder florissant uit zien. Het frisgroene glanzende blad is drielobbig en getand en wordt in de herfst geel van kleur. De Hibiscus bloeit vanaf ongeveer augustus tot en met oktober met, afhankelijk van de soort, gevulde of enkelbloemige bloemen in de kleuren wit, blauw, roze of rood.

Ziekten
Indien je een hibiscus hebt met luizen dan staat de sierheester waarschijnlijk te veel op de tocht. Verplanten is dan de beste optie daar de luizen anders ieder jaar terug zullen keren. Let wel op dat de Hibiscus zich niet graag laat overplanten. Rondsteken is dus zeker geen overbodige luxe. Snoeien
Hibiscus wordt ongeveer 300cm hoog en heeft van zichzelf een mooie habitus. Snoei is dus indien de Hibiscus op de juiste plaats staat niet nodig. Ieder jaar controleren op schurende en/of zieke takken en uitknippen in het najaar. Tevens kan je ieder jaar voorzichtig een verjongingssnoei toepassen maar denk dan aan maximaal één tak tot aan de basis wegsnoeien.

Populaire soorten

  • Hibiscus syriacus ‘Ardens’: Soort met paarsblauwe bloemen die bloeien vanaf half augustus tot en met eind oktober.
  • Hibiscus syriacus ‘Oiseau Bleu’: Zeer rijkbloeiend met blauwe bloemen vanaf begin augustus tot en met eind oktober. Zeer winterharde soort.
  • Hibiscus syriacus ‘Red Heart’: Zoals de naam al zegt hebben deze witte bloemen een rood hart.
  • Hibiscus syriacus ‘Red Heart’: Erg mooie zuiver witte bloemen die langdurig bloeien.
  • Hibiscus syriacus ‘woodbridge’: Lichtrode bloemen van augustus tot en met oktober.

Vermeerderen
Hibiscus laat zich goed vermeerderen middels het nemen van een houtstek of door afleggen.

Combineren met

  • Viburnum Tinus (Sneeuwbal)
  • Heder (Klimop)
  • Syringa