Tuinideeën & Tips

De laatste jaren hebben we vaak een hete zomer gehad. Je wilt natuurlijk wel van deze warmte kunnen genieten in je eigen tuin. Maar als het te heet wordt zal het zijn dat je de koelte in huis gaat opzoeken. Toch zijn er mogelijkheden om met de hitte ook heerlijk te kunnen vertoeven in je eigen tuin. Zo zijn er redenen genoeg om een lijst met mogelijkheden te geven hoe jij voor verkoeling kunt zorgen in jouw eigen tuin. Je zult al snel denken aan een zwembad in je tuin maar er zijn nog tal van andere mogelijkheden die voor verkoeling zorgen.

Bomen in de tuin
In de zomer is het prettig vertoeven in de koele schaduw van een boom. Bomen hebben namelijk een koelende werking door de verdamping via bladeren. Zo creëer je je eigen natuurlijke parasol! Ook kun je ervoor kiezen om een houten overkapping neer te zetten. Deze zal ook een hoop schaduw geven in de tuin. En zo creëer je ook direct een plekje waar je een lekker loungeset kan plaatsen. Pas hierbij wel op dat je de tuin niet geheel afsluit. Zelfs de kleinste briesjes kunnen namelijk voor verkoeling zorgen. Zo zal je wel je tuin kunnen afsluiten met hagen of struiken. Hier zal de wind nog heerlijk door heen kunnen.

Minder tegels en meer groen
Gras is koeler dan steen. Steen geeft warmte af en gras doet dit niet. Het is dus aan te raden om bestrating zoveel mogelijk te beperken in je tuin en te kiezen voor een stukje gazon. Veel iedere tuin is er wel een boom te vinden die er goed zal passen. Zelf kun je dan bedenken hoeveel tuin je in wilt leveren voor het plaatsen van de boom. Dit hoeft niet veel te zijn maar het zal altijd wel wat ruimte in beslag nemen.
Naast het minimaliseren van tegels kan je er ook voor kiezen om een kunstgrasgazon aan te leggen. Kunstgras zal niet warmer worden dan natuurgras en is onderhoudsarm. Kunstgras hoef je namelijk niet te maaien, niet te bemesten en ook niet te besproeien. Naast onderhoudsarm voelt een kunstgrasgazon heerlijk zacht aan. Echt een genot om zomers overheen te lopen met je bloten voeten of om heerlijk op te zonnen.

Water in de tuin
Je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om een zwembad neer te zetten in de hete zomermaanden. Maar bijvoorbeeld een tuinwatertafel kan ook al voor verkoeling zorgen. Hier kun je dan even heerlijk je polsen in nat maken wat ook weer voor verkoeling zorgt. Een tuinwatertafel of een waterbak kunnen er allebei leuk uitzien. Het zal modieus staan in de tuin. Zo kun je in een waterbak bijvoorbeeld ook heerlijk even je voeten onderdompelen.
Naast een zwembad is een buitendouche ook een heerlijk alternatief. Het kan natuurlijk zijn dat je helemaal geen plek hebt voor een zwembad en een buitendouche neemt daarentegen weinig ruimte in beslag. Een buitendouche is in veel tuinen eenvoudig aan te leggen en hoeft niet duur te zijn.