Tuinideeën & Tips

Na de winter kan het terras vaak wel een schoonmaakbeurt gebruiken. Wil je de groene aanslag van de terrastegels of van het tuinhek spuiten en het tuinmeubilair grondig reinigen? Gebruik dan een hogedrukreiniger om alles grondig schoon te maken. Zo ben je in een mum van tijd klaar voor de lente!

Het grote voordeel van een hogedrukreiniger is dat je hem voor veel verschillende doeleinden kunt gebruiken. Ideaal voor het reinigen van de terrastegels en het tuinmeubilair, maar bijvoorbeeld ook voor het wassen van de auto en het schoonspoelen van de speeltoestellen voor de kinderen. Een ander groot pluspunt is dat een hogedrukreiniger niet veel ruimte inneemt in de schuur of garage en dat deze gemakkelijk te bedienen is.

Hoe werkt een hogedrukreiniger?
Een hogedrukreiniger spuit water op de oppervlakte die je wilt reinigen. Met een hogedrukreiniger kun je een oppervlakte heel grondig en snel schoonmaken. Weinig vlekken zijn tegen de hoge druk van het water bestand. Daardoor spat het vuil er af en wordt alles grondig schoon. Desgewenst kun je een reinigingsmiddel aan het water toevoegen voor een nog betere reiniging.

Welke reiniger kies je?
Wil je een nieuwe  kopen? Kijk dan goed naar het vermogen en de waterdruk. Natuurlijk geldt: hoe meer vermogen, hoe beter het apparaat functioneert. Een waterdruk van 100 tot 120 bar is geschikt voor terrassen tot ongeveer 30 vierkante meter. Kies voor een terras tussen de 30 en 50 vierkante meter voor een apparaat met een waterdruk van 120 tot 130 bar. Is je terras nog groter? Dan heb je minimaal 140 bar nodig.

Bij het gebruik van een hogedrukreiniger moet je wel een kraan in de buurt hebben. Heb je die niet? Dan kun je voor een exemplaar met een waterreservoir kiezen. Let er dan wel op dat de watertank groot genoeg is. Anders blijf je heen en weer lopen om de tank opnieuw te vullen.

Aandachtspunten
Verder is het belangrijk om naar de prestaties van de spuit te kijken. Kun je deze in verschillende standen instellen? Dat is belangrijk, want daardoor kun je kiezen uit verschillende waterstralen. Daardoor wordt de reiniger nóg veelzijdiger in gebruik. Let er verder op dat de slang lang genoeg is, zodat je in één keer de complete tuin kunt schoonmaken. Ook het gewicht van het apparaat speelt een rol bij de keuze voor jouw ideale reiniger. Hoe lichter het apparaat, hoe lichter ook het werk zal zijn. Bovendien kun je een lichte reiniger gemakkelijk meenemen en opbergen.

Dan blijft er nog één belangrijke keuze over: een hogedrukreiniger met een accu, aansluiting op het elektriciteitsnet of met een benzine motor? Als je geen stopcontact in de buurt hebt, dan is een hogedrukreiniger met een accu een slimme keuze. Het voordeel is dat je daardoor een groot bereik hebt. Nadeel is dat deze apparaten vaak een iets minder groot vermogen hebben. Professionals zullen voor een benzinemotor kiezen. Deze reinigers hebben de beste prestaties, maar ze maken wél veel lawaai en zijn niet zo goed voor het milieu.