Vaste planten

Hosta of in het Nederlands Hartlelie is een echte bladplant. Niet dat Hosta’s niet bloeien maar deze is over het algemeen ondergeschikt aan het blad. Er zijn heel veel verschillende soorten Hosta. Zo zijn ze er met groen, lichtgroen, donkergroen, groen/geel, witgeel, en zelfs met grijs blad. Maar ook zit er veel verschil in de afmetingen van het blad. Niet alleen bij de mens is de Hosta een populaire plant. Slakken zijn werkelijk dol op de meeste soorten en zullen zich dan ook massaal te goed doen aan het blad van de Hosta. Buiten het feit dat de Hosta een populaire tuinplant is, is het ook een plant die het vrijwel altijd en overal doet. De meeste soorten staan het liefst in de schaduw tot halfschaduw. Hosta is in het Nederlandse en Belgische klimaat volkomen winterhard maar niet wintergroen. Hosta is een polvormende plant waardoor je de plant ook solitair kan aanplanten. Doe dit echter alleen met de hele grote soorten. Kleine soorten Hosta kan je beter in groepen aanplanten.

Bloemen van de Hosta
Zoals ik eerder schreef zijn de bloemen van de Hosta over het algemeen ondergeschikt aan het blad. Er zijn zelfs mensen die de bloemstelen uit een Hosta knippen. Persoonlijk zal ik niet zover willen gaan daar ik de bloemen van de Hosta niet lelijk vind. Vanaf begin juni zullen de eerste Hosta’s gaan bloeien. De laatste zullen het ongeveer in oktober voor gezien houden. Gemiddeld zal een Hosta ongeveer 3 weken bloeien. De Lelie achtige bloem van een Hosta is wit tot felpaars afhankelijk van de soort en variëteit. Op enkele uitzonderingen na bloeien alle Hosta’s op lange bloemstengels.

Vermeerderen
Hosta kan je makkelijk vermeerderen middels scheuren/delen.

Wie heeft de meeste Hosta’s op de site
Op het internet doemen steeds meer ellenlange lijsten op van verschillende Hosta soorten en variëteiten. Het lijkt wel een statussymbool te worden wie er de meeste Hosta’s op de site kan zetten. Hoe goed het allemaal ook bedoeld is, er is werkelijk niemand die er iets mee opschiet. Sterker nog ik heb lijsten gezien waar Hosta’s bijstonden die als geurend omschreven werden maar in ons klimaat niet eens in bloei komen laat staan dat ze hun geuren verspreiden. Om het voor een ieder overzichtelijk te maken heb ik geprobeerd een aantal goed verkrijgbare soorten Hosta’s met hun verschillende kenmerken op te splitsen.

Geurende Hosta soorten 

 • Hosta ‘Fragrant Bouquet’: Bloeit met witte bloemen van juli tot augustus en bereikt een hoogte van ongeveer 60cm.
 • Hosta ‘Invincible’: Bloeit met licht lila bloemen van augustus tot en met september en bereikt een hoogte van ongeveer 60cm.
 • Hosta ‘Royal Standard’: Bloeit zeer rijk met witte bloemen van juli tot en met augustus en bereikt een hoogte van 80cm. Bloemen van deze soort zijn opvallend groot.
 • Hosta ‘So Sweet’: Wit bloeiende Hosta van juli tot en met september. Deze Hosta bereikt een hoogte van ongeveer 60cm. Opvallend aan deze soort zijn de glanzende bladeren.

Hosta soorten met groen blad

 • Hosta ‘Aoki’: Bloeit van juli tot en met augustus met lichte violet bloemen en bereikt een hoogte van ongeveer 75cm.
 • Hosta ‘Devon Green’: Deze opvallende groene Hosta bloeit met lila bloemen van juli tot en met augustus. Plant valt door glimmende bladeren erg op in de tuin. Deze Hosta zal een hoogte bereiken van ongeveer 50cm.
 • Hosta ‘August Moon’: Bloei van juli tot en met augustus met lichtpaarse bloemen en bereikt een hoogte van ongeveer 80cm. De bladeren zijn groot en rimpelig. Afhankelijk van de standplaats zou je deze plant ook kunnen zetten in de lijst Hosta’s met geel blad.
 • Hosta ‘Betsy King’: Deze Hosta zal een hoogte bereiken van ongeveer 60cm en bloeien met violetkleurige bloemen vanaf juli tot en met augustus.

Hosta soorten met een witte bladrand

 • Hosta Diamand Tiara: Bloeit lilablauw vanaf juli tot en met augustus en bereikt een hoogte van ongeveer 50cm.
 • Hosta Francee: Hosta met lilablauwe bloemen die vanaf juli tot en met augustus bloeien. Deze Hosta bereikt een hoogte van ongeveer 60cm. Opvallend donkergroene bladeren met een smal wit randje.
 • Hosta Minuteman: De lilablauwe bloemen van deze Hosta bloeien vanaf juli tot en met augustus. De Hosta bereikt een hoogte van ongeveer 60cm.
 • Hosta undulate ‘Albomarginata’: Hele grote Hosta met een hoogte van wel 100cm. Violetblauwe bloemen in juli tot en met augustus. Heeft een smalle cremewitte rand.

Hosta soorten met een gele bladrand

 • Hosta ‘Golden Tiara’: Deze snel groeiende Hosta krijgt lilablauwe bloemen en bereikt een hoogte van ongeveer 60cm. Bladeren zijn opvallend hartvormig. De kleurencombinatie van het blad en de bloem lijken perfect.
 • Hosta fortunei ‘Aureomarginata’: 75cm hoog wordende Hosta die met licht violetkleurige bloemen bloeit vanaf juli tot en met augustus. De gele bladrand is zeker niet overheersend.
 • Hosta ‘Fringe Benefit’: Deze zeer breed uitgroeiende plant heeft blauwgroen blad met een gele rand. De plant wordt ongeveer 100cm en bloeit met lila bloemen.
 • Hosta ‘Masquerade’: Hosta met blauwvioletkleurige bloemen in augustus. Grote plant met een hoogte van ongeveer 90cm.

Hosta soorten met een geel centrum

 • Hosta fortunei ‘Albopicta’: Deze aparte Hosta bloeit met violetkleurige bloemen in augustus. De plant wordt ongeveer 70cm hoog.
 • Hosta ‘Gold standard’: Het blad van deze Hosta begint zachtgroen wat na verloop van tijd verbleekt op de bladrand na die blijft groen. Deze Hosta wordt ongeveer 75cm hoog en bloeit in juli met lilablauwe bloemen.