Tuinideeën & Tips

Ben je van plan om een houten schutting te gaan plaatsen? Dan zijn er een aantal dingen die je moet weten. Allereerst is het bijvoorbeeld belangrijk dat je de juiste houtsoort gebruikt. Er zijn verschillende houtsoorten die geschikt zijn om een schutting te maken. Vervolgens is het van belang het hout goed te behandelen. Je gebruikt hier een tuinbeits voor. Deze beits zorgt ervoor dat het hout op een goede manier beschermd wordt tegen invloeden van buitenaf. Zorg er altijd voor dat je het hout behandeld hebt voordat je de schutting hebt gebouwd. Op deze manier weet je namelijk zeker dat je alle plekken van het hout behandeld hebt. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over een houten schutting.

Weet wat je wilt hebben
Als je een schutting gaat plaatsen, is het de bedoeling dat deze jarenlang kan blijven staan. Het is om deze reden uitermate belangrijk dat je een goede overweging maakt wat je precies van de schutting verwacht. Als je een houten schutting gaat plaatsen, kun je bijvoorbeeld verschillende keuzes maken voor de houtsoort. Als je bijvoorbeeld voor een hardhouten schutting kiest, is het verstandig om dit hout te behandelen met hardhout olie.

Afmetingen van de schutting
Als je de schutting wilt gaan plaatsen, moet je natuurlijk precies weten hoe groot deze gaat worden. Als je de schutting gaat plaatsen, moet je namelijk eerst altijd hout inkopen. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog de hoeveelheid aan palen die er tussen staan nodig. Ga daarom eerst na hoe lang de schutting precies moet zijn en hoe hoog je hem wilt. Vervolgens kun je berekenen hoeveel houten planken je nodig hebt en hoeveel palen er tussen komen te staan. Het is verstandig om dit in de tuin al aan te geven, zodat je zelf een goed beeld van de tuin krijgt.

Overleg altijd met de buren
Ga je een schutting plaatsen terwijl je buren hebt? Zorg er altijd voor dat je bespreekt met de buren wat je precies gaat plaatsen. Op deze manier voorkom je namelijk dat je een schutting gaat plaatsen waar de buren het niet mee eens zijn. Als je samen dezelfde schutting gaat plaatsen, kun je de kosten gemakkelijk verdelen. Dit zorgt direct voor een grote kostenbesparing. Daarnaast is het natuurlijk ook veel leuker om de schutting samen te bouwen.

Waar komt de deur te zitten?
Als je een schutting gaat plaatsen, is de kans groot dat je een of meerdere deuren wilt plaatsen. Als je bijvoorbeeld maar aan een enkele kant buren hebt, kun je gemakkelijk een deur in de schutting plaatsen om nog steeds achterom binnen te kunnen komen. Daarnaast kan het ook zijn dat er een steegje achter de tuin zit. In dit geval kun je gemakkelijk een deur bij het steegje plaatsen. Op deze manier maak je de tuin toegankelijk voor jezelf, terwijl hij wel goed beschermt is tegen andere.

Onderhoud plegen aan de schutting
Heb je de schutting al enige tijd staan? Dan kan het gebeuren dat er viezigheid op komt te zitten. In dit geval is het slim om hem schoon te maken en een  te geven. Het is aan te raden om de schutting schoon te maken met een zachte borstel of een doek en water. Gebruik nooit een hogedrukspuit om de schutting schoon te maken. Dit kan er namelijk voor zorgen dat het hout beschadigd wordt, en dat wil je uiteraard voorkomen. Door regelmatig onderhoud te plegen gaat de schutting zo lang mogelijk mee.