Klim en Leiplanten

De Hydrangea Petiolaris met als Nederlandse naam Klimhortensia is een klimplant die veel te weinig aangeplant wordt. Onbegrijpelijk als je bedenkt dat deze rijk bloeiende Klimhortensia het uitstekend doet op plaatsen waar de meeste andere klimplanten niet zullen bloeien. De Klimhortensia heeft een hekel aan te fel zonlicht en doet het dus goed op de noord en oost muren die vaak als probleemplekken in de tuin worden gezien. Bovendien is het een erg makkelijke plant die weinig onderhoud vergt en geen bijzondere eisen aan de grondsoort stelt. De grote crèmewitte bloemen van de Klimhortensia bloeien vanaf juni tot en met juli en zijn lichtgeurend. De Klimhortensia verliest in de winter zijn blad maar de grillige takken in combinatie van de verdorde bloemen zijn een lust voor het oog.

Speciale aandacht
Hoewel de Klimhortensia zelfhechtend is zal je hem in het begin toch een handje moeten helpen. Span een paar draden langs de muur waar je de Klimhortensia achter kan binden. Voor een snelle aanhechting aan de muur is het verstandig om de muur af en toe te bevochtigen. Eenmaal aan de muur gehecht is de Klimhortensia niet meer te stoppen en kan een hoogte bereiken van maar liefst 10 meter. De Klimhortensia groeit echter zonder hinderlijk te woekeren en is makkelijk in toom te houden door te snoeien.

Snoei
Klimhortensia hooft niet gesnoeid te worden. Je kan na de bloei de uitgebloeide bloemschermen wegknippen maar persoonlijk laat ik deze altijd tot na de winter zitten. Verder kan je een tak die te veel van de muur groeit af kunnen knippen om een plat model te behouden.

Klimhortensia’s kan je ook aanplanten als bodembedekker of in een grote bloempot.

Vermeerderen
Klimhortensia’s laten zich erg goed vermeerderen middels afleggen.