Heesters

Als ik in de gelegenheid ben om mijn persoonlijke voorkeuren op plantengebied uit te spreken dan is de Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ een plant die ik steevast zal noemen. De Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ die ik altijd afkort naar Hydrangea ‘Annabelle’ is een Hortensia die vanaf juni totdat de eerste vorst zijn intrede doet met spectaculaire bloemen bloeit. De crème witte bloemen kunnen een doorsnede bereiken van wel 30cm. De Hydrangea ‘Annabelle’ verlangt een standplaats in de zon maar wil dan wel graag een licht vochtige grond. Hoe meer in de schaduw hoe slapper de plant zal worden. Let op dat de grond wel goed doorlatend is daar Hortensia’s in de winter geen natte voeten willen hebben. Als er één Hortensia is die goed tegen vorst kan dan is het wel deze sterke soort die je trouwens bijna niet fout kan snoeien.

Snoeien
Het snoeien van Hortensia soorten roept net als bij Rozen, Lavandula en Buddleja erg veel vragen op. Of dit veroorzaakt wordt doordat erg veel mensen van deze planten houden waardoor er verhoudingsgewijs zo regelmatig om gevraagd wordt of dat men het echt zo moeilijk vindt is mij niet duidelijk maar bij de Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ kan eigenlijk niets fout gaan daar deze op éénjarig hout bloeit. Snoei eind maart de Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ terug tot op ongeveer 25cm hoogte. Makkelijker kunnen we het niet maken……

Bijzonderheden
Ik hoop dat ik niemand afschrik een Hydrangea ‘Annabelle’ in de tuin te planten als ik zeg dat het verstandig is om direct na de snoei een steunring te plaatsen om later omvallen van de plant te voorkomen. Een steunring zie je, indien vroeg genoeg geplaatst, al snel niet meer en de Hortensia zal je erg dankbaar zijn.

Vermeerderen
Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ laat zich goed stekken of afleggen.

Combineren met

  • Hosta (Hartlelie)
  • Peonia
  • Epimedium