Heesters

De Hydrangea aspera is één van mijn favoriete hortensia soorten die ik als het even kan in ieder beplantingsplan opneem. Hydragea aspera wordt in het Nederlands Fluweelhortensia genoemd. De naam Fluweelhortensia dankt deze bladverliezende heester aan het feit dat het grote blad sterk behaard is. Het blad van de Hydrangea aspera is zo sterk behaard dat de bladkleur groengrijs is wat een zeer fraaie achtergrond is voor de schitterende grote bloemen die vanaf begin juli tot eind september bloeien. De grote schermbloemen zijn in het midden opvallend paars met aan de randen witte tot paarswitte steriele bloemen. De Hydrangea aspera wordt als je niet snoeit ongeveer 200cm hoog al heb ik een aantal keren een Hydrangea aspera gezien die wel tot 300cm hoog gegroeid was. Hydrangea aspera heeft geen speciale wensen voor de grondsoort al zou een kruiwagen humusrijke grond in het plantgat wel zeer gewaardeerd worden. Plant deze schitterende Fluweelhortensia op een plaats in de zon of halfschaduw.

Snoei
Het is verstandig om ieder jaar in het vroege voorjaar één of twee takken tot op de grond weg te knippen. Zeker niet te veel en kies de lelijkste of zwakste takken. Op deze manier pas je een verjongingssnoei toe zonder dat je ziet dat de heester gesnoeid is. Indien de Hydrangea aspera al jaren lang niet gesnoeid is dan is de beste manier om de heester in vier jaar tijd te verjongen. Dit doe je door het eerste jaar een kwart van de takken tot op de grond weg te snoeien en het volgende jaar weer een kwart enz.

Populaire soorten

  • Hydrangea aspera ‘Macrophylla’: De bloemen van deze Fluweelhortensia zijn lilablauw met witte steriele bloemen.
  • Hydrangea aspera subsp. Sargentiana: Zet deze Fluweelhortensia op een beschutte plaats. Bloemen zijn lilapaars met witte steriele bloemen

Vermeerderen
Hydrangea aspera laat zich over het algemeen redelijk goed vermeerderen middels afleggen.