Heesters

Wie aan Hortensia denk denkt aan de Hydrangea macrophylla met als Nederlandse naam Tuinhortensia. De Tuinhortensia is de meest voorkomende soort waar ook het meeste over gevraagd wordt wat betreft kleur en snoeien wat ik hieronder uitgebreid behandel. De Hydrangea macrophylla bloeit, van juni tot augustus, met over het algemeen bolvormige bloemen in de kleuren wit, roze, rood of blauw. De Hydrangea macrophylla bestaat uit winterharde en minder winterharde soorten. De laatste worden meestal verkocht voor in binnenshuis. Hydrangea macrophylla verdraagt een plaats in de zon of in de halfschaduw. Hoe vochtiger de plant zal staan des te meer zon zal verdragen worden. De meeste Hydrangea macrophylla soorten worden tussen de 125 en 150 cm hoog waardoor de bladverliezende heester in vrijwel iedere tuin in te passen is.

Hortensia snoeien

Uitgebloeide bloemen
Of de uitgebloeide bloemen uitgeknipt mogen worden of niet is een veel gestelde vraag die vrij makkelijk te beantwoorden is. Uitgebloeide bloemen mogen wel uitgeknipt worden na de bloei maar het is beter om te wachten tot het vroege voorjaar. De reden hiervoor is dat de uitgebloeide bloem zich vlak boven de al aangelegde bloemknop voor volgend jaar bevind. Als je de uitgebloeide Hortensiabloem in de winter laat zitten zal deze nog wat bescherming tegen de vorst kunnen bieden. Snoei de uitgebloeide bloemen weg tot net boven een dikke bloemknop. Als je te diep in zal snoeien en dus de bloemknop wegsnoeit zal de Hortensia dit jaar niet bloeien.

Verjonginssnoei
Als de Hydrangea macrophylla een jaar of vier oud is gaan we voor het eerst voorzichtig verjongingssnoei toepassen. Het is dan verstandig om ieder jaar in het vroege voorjaar 20% van de takken tot op de grond weg te knippen. Zeker niet te veel en kies de lelijkste of zwakste takken. Op deze manier pas je een verjongingssnoei toe zonder dat je ziet dat de heester gesnoeid is. Indien de Hydrangea macrophylla al jaren lang niet gesnoeid is dan is de beste manier om de heester in zijn geheel tot aan de grond af te knippen. Je moet dan wel weten dat je de eerste twee à drie jaar helemaal geen bloemen kan verwachten. Bekijk de film Hortensia snoeien.

Hortensia kleur
De kleur van de bloemen van de Hydrangea macrophylla houd de gemoederen aardig bezig. Zo zijn er genoeg verhalen van mensen die een blauwe Hydrangea macrophylla aangeschaft hadden en na enkele jaren bloeiden diezelfde Tuinhortensia’s paars en weer later roze. De verandering van de kleur van de bloemen van de Hydrangea macrophylla is uitvoerig onderzocht. Het blijkt dat de kleur van de Hortensiabloem reageert op de zuurgraad van de grond. De zuurgraad wordt aangeduid in pH. Zure gronden hebben een pH getal lager dan 5,5, lichtzure gronden tussen 5,6 en 6,5 en basische gronden hoger dan 6,6. Hoe zuurder de grond is des te meer aanwezige metalen, zoals ijzer en aluminium, er kunnen oplossen en die metalen zorgen voor de verkleuring. Het komt er op neer dat op een zure grond de Hortensia blauw kleurt, op lichtzure grond paars en op basische grond roze. Theoretisch zou je dus zeggen dat je door de zuurgraad te beïnvloeden een Hortensiabloem kan laten verkleuren van blauw naar roze en van roze naar blauw. Helaas hoor ik bijna altijd de verhalen dat de Hortensia verkleurd is van blauw naar roze maar slecht sporadisch van roze naar blauw. Sterker nog ik heb van verschillende klanten gehoord dat het verkleuren van roze naar blauw maar niet wil lukken. Omdat dit toeval kan zijn zou ik graag willen horen van u of het gelukt is een Hortensia van roze naar blauw te laten kleuren en hoe u dit gedaan heeft.
 
Hoe beïnvloed je de kleur van de Hortensiabloem
Om de kleur van de Hortensiabloem te laten verkleuren van roze naar blauw kan je bij de drogist een beetje aluin (kaliumsulfaat) kopen en dit bij de Hortensia strooien.