Heesters

Ben je op zoek naar een sterke, rijkbloeiende en winterharde Hortensia dan is de Hydrangea paniculata een aanrader. Bovendien is de Hydrangea paniculata makkelijk te snoeien en stelt minder hoge eisen aan de vochtigheid van de grond. Hydrangea paniculata word in het Nederlands meestal Pluimhortensia genoemd maar ook de namen Schapenkophortensia en Waterstruik hoor ik regelmatig. De Hydrangea paniculata is wel een vrij grote Hortensia die, indien er geen snoei toegepast wordt, makkelijk 300 cm hoog en breed kan worden. Indien de plant op, onderstaande, correcte wijze gesnoeid wordt zal hij maximaal 120 cm hoog en breed worden.

Populaire soorten
Hydrangea paniculata ‘Grandiflora’: Dit is meest verkochte Schapenkophortensia in Nederland en België. De ‘Grandiflora’ bloeit met grote dichte wit crème pluimen, van wel 30 cm lang en 10 cm breed, die na de bloei verkleuren naar roze. De bloemen steken prachtig af tegen het grote donkergroene blad. De bloeitijd is vanaf juli tot en met augustus.

Hydrangea paniculata ‘Tardiva’: Voor als je geen genoeg kan krijgen van de bloemen van Schapenkophortensia’s is de ‘Tardiva’ een zeer geschikte keuze. Waar de ‘Grandiflora’ in augustus uitgebloeid is begint de ‘Tardiva’ pas te bloeien tot en met september. De bloemen van deze Hortensia zijn wat meer roze van kleur.

Hydrangea paniculata ‘Kyushu’: Iets kleinere Schapenkophortensia met minder volle bloempluimen die van augustus tot en met september bloeien. Meer opgaande vorm.

Hydrangea paniculata ‘Unique’: Deze Belgische cultivar heeft helderwitte en zeer grote bloempluimen die wel tot 40 cm lang kunnen worden. Deze Hortensia bloeit van augustus tot en met september. De grote bloemen verkleuren erg mooi van crème wit naar purperroze.

Snoeien
Alle Hydrangea paniculatasoorten zijn zeer eenvoudig te snoeien daar de plant op éénjarig hout bloeit kan je eigenlijk niets fout doen. Snoei alle takken van deze Hortensia tot op ongeveer 25 cm boven de grond af. De beste periode is half tot eind maart.

Vermeerderen
Alle Hydrangea paniculata soorten laten zich makkelijk vermeerderen middels afleggen.

Combineren met

  • Epimedium
  • Hosta (Hartlelie)
  • Paeonia