Heesters

De Hydrangea quercifolia heeft zijn Nederlandse naam Eikenbladhortensia of Eikbladige Hortensia te danken aan het feit dat het blad sterk lijkt op het blad van de Eik. Voel je echter aan het blad van de Eikenbladhortensia dan merk je al gauw dat het veel zachter is dan het blad van de Eik wat overigens ook meer glimt dan het blad van de Hydrangea quercifolia. Het blad van de Hydrangea quercifolia kleurt net als het blad van de Eik in de herfst erg mooi naar purperrood. De Hydrangea quercifolia bloeit met witte pluimvormige bloemen van juli tot en met augustus. De jonge viltige roodbruine takken kunnen invriezen maar de Hydrangea quercifolia zal wel weer uitlopen. De Eikenbladhortensia vermeerderd zich middels worteluitlopers waardoor de breedte, indien geen onderhoud gepleegd wordt, wel 300cm kan zijn. Ondanks de worteluitlopers is de 200cm hoog wordende Hydrangea quercifolia zeer goed in bedwang te houden door simpelweg de uitlopers weg te steken. Gooi deze uitlopers niet weg maar geef ze aan familie of vrienden die ze vervolgens een mooie plaats in hun tuin kunnen geven en zo ook van de niet erg veel voorkomende Hydrangea quercifolia kunnen genieten.

Snoei
De Eikenbladhortensia hoeft niet tot nauwelijks gesnoeid te worden. Je kan in het voorjaar controleren op dode en/of beschadigde takken en die dan wegnemen.

Populaire soorten

  • Hydrangea quercifolia ‘Back Porch’: Mooie gedrongen soort die niet hoger zal worden dan 150cm. Bloeit met witte pluimvormige bloemen vanaf juli tot en met september.
  • Hydrangea quercifolia ‘Flemygea’: 120cm hoog wordende Eikenbladhortensia met witte grote bloemen vanaf juli tot en met augustus. Opvallend mooie purperrode herfstkleur.
  • Hydrangea quercifolia ‘Harmony’: Bloeit lekker lang door tot en met september met witte bloemen.

    Hydrangea quercifolia ‘Little Honey’: 125cm hoge heester met wat geler blad dan bovengenoemde soorten.
  • Hydrangea quercifolia ‘Sikes Dwarf’: Mooie grote langwerpige witte bloempluimen van wel 25cm lang. Begint pas in augustus te bloeien tot en met september.

Vermeerderen
Hydrangea quercifolia zal zichzelf met worteluitlopers vermeerderen. Simpel afsteken van een worteluitloper en deze planten op een mooie plaats in de tuin volstaat.