Heesters

De Hydrangea serrata met de Nederlandse naam Berghortensia is een wat minder bekende soort maar, voor wie hem niet kent, wel zeer de moeite waard om te leren kennen. De Hydrangea serrata lijkt sterk op de Hydrangea macrophylla maar heeft dunnere takken en is beter winterhard. De Hydrangea serrata bloeit met zogenaamde randbloeiers ook wel ‘Lace cap’ genoemd. In het midden bevinden zich de kleine fertiele bloemen met daaromheen de grote steriele bloemen. De bloemen vertonen schitterende herfstkleuren. De Hydrangea serrata soorten hebben langwerpig groen getand blad van 5 tot 15 cm lang. Berghortensia’s worden afhankelijk van de variëteit 75 tot 125 cm hoog en bloeien tussen mei en augustus.

Snoei
Het is verstandig om ieder jaar in het vroege voorjaar één of twee takken tot op de grond weg te knippen. Zeker niet te veel en kies de lelijkste of zwakste takken. Op deze manier pas je een verjongingssnoei toe zonder dat je ziet dat de heester gesnoeid is. Indien de Hydrangea serrata al jaren lang niet gesnoeid is dan is de beste manier om de heester in vier jaar tijd te verjongen. Dit doe je door het eerste jaar een kwart van de takken tot op de grond weg te snoeien en het volgende jaar weer een kwart enz.

Populaire soorten
Hydrangea serrata ‘Grayswood’: Deze schitterende Berghortensia bloeit vanaf augustus tot en met oktober met wit en bordeauxrode bloemen die naarmate de herfst in zicht komt steed roder van kleur wordt om uiteidelijk geheel donkerrood te kleuren. De hoogte is ongeveer 100cm en de bladverliezende struik wordt 80cm breed. Liefst een plaats in de zon tot halfchaduw.
 
Hydrangea serrata ‘Bluebird’: Duidelijk blauwe bloemen met daaromheen roze steriele bloemen die vanaf juli tot en met augustus bloeien. Bladverliezende struik van 100cm hoog en 80cm breed.

Vermeerderen
Hydrangea serrata laat zich over het algemeen redelijk goed vermeerderen middels afleggen.