De Hypericum die in het Nederlands Hertshooi genoemd wordt bestaat uit een grote groep planten. Er zijn soorten die niet veel hoger zullen worden dan 50cm en vaak ingedeeld worden bij de vaste planten of half heesters. De grotere Hypericum soorten kunnen, afhankelijk van de soort tot wel 150cm hoog worden en worden dan ingedeeld bij de heesters. Omdat de Hertshooi een houtachtig gewas is en met meerdere scheuten uit de grond komt kan je zowel de kleine als de grote soorten het beste in de heestergroep onderbrengen. Maar niet alleen de verschillende maten veroorzaken verwarring ook het blad van de Hypericum zet je vaak op het verkeerde been. Zo zijn er bladverliezende Hypericum soorten maar ook half wintergroene of volledig wintergroene soorten.
Standplaats
Hypericum staat het liefst op een humusrijke permanent vochtige grond. De Hertshoi doet het zowel in de schaduw als in de halfschaduw. Hoe meer zonlicht de Hertshooi krijgt hoe rijker de bloei zal zijn. Hypericum is over het algemeen gevoelig voor Roestziekte. Dit is te herkennen aan de roestbruine sporenhoopjes op de bladen. Preventief behandelen tegen roest is sterk aan te bevelen.
Onderstaande soorten komen van nature voor in Nederland en België
- Hypericum canadensis (Canadees hertshooi)
- Hypericum dubium (Kantig hertshooi)
- Hypericum elodes (Moerashertshooi)
- Hypericum hirsutum (Ruig hertshooi)
- Hypericum humifusum (Liggend hertshooi)
- Hypericum maculatum (Gevlekt hertshooi)
- Hypericum montanum (Berghertshooi)
- Hypericum perforatum (Sint-Janskruid)
- Hypericum pulchrum (Fraai hertshooi)
- Hypericum tetrapterum (Gevleugeld hertshooi)
Snoeien
De lage Hypericum soorten hoef je nooit te snoeien. Hogere soorten snoei je in maart terug tot ongeveer 15cm boven de grond.
Vermeerderen
Hertshooi laat zich goed vermeerderen middels het nemen van een houtstek.
Combineren met
- Iberis
- Rosmarinus
- Aconitum (Monnikskap)
Populaire soorten
Hypericum androsaemum: Opgaande Hertshooi die ongeveer 100cm hoog zal worden. De jonge, vaak roodachtige, stengels kunnen onder voor de plant ideale omstandigheden woekeren.
Hypericum calycinum: Opgaande Hertshooi die ongeveer 100cm hoog zal worden. Doordat de calycinum erg gevoelig is voor roestziekte planten wij deze soort niet meer aan.
Hypericum dummeri ‘Peter Dummer’: Breed uitgroeiende Hertshooi die ongeveer 80cm hoog zal worden. De gele bloemen, die bloeien vanaf juli tot en met september, hebben soms wel een doorsnede van 8,5cm.
Hypericum ‘Hidcote’: Breed uitgroeiende ongeveer 100cm hoog wordende Hertshooi die half wintergroen is. Als je op zoek bent naar een goede bodembedekkende Hertshooi is dit een uitstekende keuze. De heester is goed winterhard en bloeit vanaf juli tot en met oktober.
Hypericum hircinum: Slechts 50 cm hoog is deze zeer rijk bloeiende Hertshooi die na de bloei bruinrode vruchten zet die langzaam naar zwart zullen verkleuren.
Hypericum inodorum: Lijkt sterk op de hierboven beschreven Hertshooi maar is met een maximale hoogte van ongeveer 100cm de helft groter.
Hypericum inodorum ‘Orange Flair’: Deze zeer mooie soort tref je regelmatig aan in boeketten. Deze Hertshooi bereikt een maximale hoogte van ongeveer 75cm. DE bloemen bloeien vanaf juni tot en met augustus en vormen daarna zeer mooie vruchten die uiteindelijk donkerrood kleuren.
Hypericum moserianum: Laag half wintergroen breed uitgroeiende Hertshooi die niet veel hoger zal worden dan 50cm.