Tuinideeën & Tips

Nu het einde van het groei- en bloeiseizoen weer in zicht is, ziet de tuin er misschien wat minder verzorgd uit. De bladeren beginnen te vallen en de meeste bloemen zijn inmiddels uitgebloeid. Je zit er zwaar over na te denken om je tuin een update te geven. Maar hoe pak je dat aan?

Tijdens de herfst en de winter kan de tuin op adem komen. Je kunt de grond omspitten of voorzien van winterharde planten die meerdere jaren overblijven. De eenjarige bloeiers kunnen in deze tijd verwijderd worden. Voordat je aan de slag gaat is het raadzaam om  online te kijken wat voor mogelijkheden je in de tuin hebt om deze een flinke upgrade te geven.

Leeftuin
In dit najaar kun je er eens goed over nadenken, hoe je je tuin opnieuw kunt inrichten. Je kunt daar zelf al heel veel aan doen. Zo kun je bijvoorbeeld op de keukentafel je eigen schetsen maken en met uitgeknipte gekleurde figuurtjes schuiven om zo tot je ideale droomtuin te komen. In de tuin staan natuurlijk niet alleen planten en bloemen. Denk juist in deze tijd ook aan de verdere aankleding van de tuin. Zo kun je veel geld besparen als je nu een Loungeset in de sale koopt. Wacht je daar mee tot volgend voorjaar dan weet je dat je voor een nieuwe set de hoofdprijs gaat betalen.

Beleef
In de huidige tijd is de tuin steeds meer een verlengstuk van de huiskamer. Heb je openslaande deuren of een schuifpui, dan wordt je tuin als het ware onderdeel van je huis. Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden om je woonkamer te verlengen. Dat kan middels een veranda, serre of overkapping. Bij realisatie van zo’n overkapping zijn er tal van mogelijkheden. Binnen elke gemeente zijn echter andere regels, dus raadpleeg de website van de gemeente waar je zelf in woont om er zeker van te zijn dat je wel of geen vergunning nodig hebt als je aan een uitbouw begint. Bij de moderne overkappingen zijn er veel mogelijkheden om zonder vergunning je woonruimte te vergroten. Meestal ook nog zonder dat er een fundering aan te pas komt. Dit brengt ook een mooie kostenbesparing met zich mee. Dit geld kun je weer ergens anders aan besteden.

Spelen
Wat te denken aan een speelhoek voor de kinderen met een zandbak of een mooie hoekbank voor buiten. Dat is weer eens wat anders dan het standaard tuinsetje. Voor jonge gezinnen is het belangrijk dat de tuin ook een veilige speelplek is voor de kinderen. Een mooie schommel, glijbaan, speelhuisje of trampoline zijn gewilde toestellen voor jonge kinderen. Het is de uitdaging om deze mooi in de tuin te integreren zodat je onbezorgd met het hele gezin optimaal van je nieuwe tuin kunt genieten. Ga bij de aanschaf van speeltoestellen niet alleen uit van de goedkoopste modellen. Belangrijk is het om kindvriendelijke toestellen uit te zoeken. Leg bijvoorbeeld rubber matten onder klimrekken of speelhuisjes en ga je over tot aankoop van een trampoline zoek er dan eentje uit met een net er om heen. Zo kunnen ook vaders en moeders onbezorgd genieten van de nieuw ingerichte tuin.