Klim en Leiplanten

Jasminum nudiflorum die in Nederland en België bekend is onder de naam Winterjasmijn of Naakte Jasmijn is een leiplant die midden in de winter bloeit. De gele op Forsythia lijkende bloemen bloeien op het kale hout vanaf december tot en met februari. De bloemen trekken zich niets aan van extreme koude wat bij maar weinig planten het geval is. De Jasminum nudiflorum is bladverliezend maar de meerjarige takken zijn geelbruin waardoor het in de winter toch een aantrekkelijke plant is. Zeker omdat de jonge, vierkante uitlopers donkergroen van kleur zijn en het blad in de winter meestal behouden. De bladknoppen zijn klein, lichtgroen en liggen dicht tegen de twijgen. Het blad is ongeveer 2cm lang en 1cm breed, donkergroen, glimmend,leerachtig en staan meestal in groepjes van drie bij elkaar. Jasminum nudiflorum is een makkelijke plant die het op vrijwel iedere grondsoort zal doen.

Snoeien
De Jasminum nudiflorum is een warrige groeier die, vanaf een leeftijd van drie jaar, ieder jaar in maart gesnoeid dient te worden. Knip allereerst het dode of beschadigde hout uit de plant. Knip vervolgens de uitgebloeide scheuten af tot op 2 à 3 ogen vanaf een hoofdtak gerekend. Tevens kan je ieder jaar een voorzichtige verjongingsnoei toepassen. Knip dan de langste en/of dikste tak tot aan de basis weg.

Snoei een mooie bos takken aan het einde van het najaar af en plaats deze gedurende 4 weken in een koelkast of vriezer. Liefst bij een temperatuur van -1 à -2 °C. Zet de takken in een vaas en deze zullen na ongeveer 10 dagen (bij kamertemperatuur) in bloei staan.

Vermeerderen
Jasminum nudiflorum laat zich goed vermeerderen middels afleggen.

Combineren met

  • Camelia
  • Erica Carnea (Winterheide)