Heesters

Op mijn stageplaats kwam ik voor het eerst een Kalmia tegen. Deze mooie heester stond bij een grote fabriek in de gemeente Huizen waar wij het onderhoud voor verzorgden. De Kalmia stond te bloeien wat mij erg aansprak en ik wilde dan ook graag een stek van de Kalmia hebben. Mijn collega, van wie ik een groot deel van zijn kennis heb overgenomen, leerde me dat de Kalmia te vermeerderen is middels afleggen. De Kalmia heb ik toen met succes afgelegd en staat heden ten dagen nog steeds in mijn tuin. De Kalmia zie je over het algemeen niet zo heel veel in de Nederlandse en Vlaamse tuinen. Dit wordt ongetwijfeld veroorzaakt doordat de Kalmia een plant is die niet veel wordt aangeboden in de tuincentra en als die aangeboden wordt een flinke prijskaart heeft. Om de bloemenpracht van deze zuurminnende soort zal het in ieder geval niet liggen. Plant de kalmia in de halfschaduw op een tegen de wind beschutte plaats. Hoewel de Kalmia volledig winterhard is in het Nederlandse en Vlaamse klimaat kunnen de bladeren door een schrale oostenwind behoorlijk beschadigen.

De Kalmia is een wintergroene sierheester die het beste vergeleken kan worden met rododendron. Alleen de bloemen van de Kalmia verraden dat het hier om een totaal andere plant gaat. De Bloemen van de Kalmia bloeien vanaf juni tot en met juli en zijn schotelvormig. Afhankelijk van de soort bloeit de Kalmia met witte, roze, of purper bloemen die soms erg aparte afstekende meeldraden hebben.

Naamgeving
De Kalmia wordt in het Nederlands Lepelboom, Lepeltjesboom, Lepelstruik, Laurierroos of Berglaurier genoemd. De Kalmia kent twee belangrijke groepen. De Kalmia latifolia en de Kalmia angustifolia.

Populaire soorten
Kalmia Latifolia: Deze tot twee meter hoog wordende soort heeft breed groen glanzend blad. De zachtroze bloemen zijn schotelvormig.

Kalmia latifolia ‘Bullseye’: Eveneens twee meter hoog. De krachtig groeiende struik begint de bloei met het vertonen van rode bloemknoppen die naarmate ze openvouwen roze worden. In het hart van de bloemen bevind zich een helderwitte stip die omlijnt is met een donkere band, vandaar de naam ‘Bullseye’.

Kalmia latifolia ‘Elf’: Ideale Kalmia voor de kleine tuinen of in bloembakken op terras of balkon. Deze soort wordt niet hoger dan 100cm en begint de bloei met lichtroze knoppen die naarmate de bloemen zich uitvouwen helder wit zijn.
 
Kalmia latifolia ‘Ostbo Red’: Deze soort bereikt een maximale hoogte van ongeveer 150cm en begint de bloei met felrode bloemknoppen. Eenmaal uitgevouwen zijn de buitenranden van de bloem rood en het hart van de bloem wit.

Kalmia latifolia ‘Pink Charm’: Erg mooie soort met helderroze bloemen met een kastanjebruine ring.
Kalmia angustifolia: De angustifolia soorten zijn over het algemeen een stuk kleiner en hebben lancetvormige smalle bladeren.

Snoeien
De Kalmia is een vrij langzame groeier die normaal gesproken niet gesnoeid behoeft te worden. De uitgebloeide bloemen kan je het beste wegknippen.

Let wel op de gehele plant is giftig voor zowel mens en dier.

Vermeerderen
Kalmia is, al duurt het erg lang voordat er wortelgroei plaatsvindt, te vermeerderen middels afleggen. Het stekken van een Kalmia is erg moeilijk en lukt bijna nooit. Vandaar dat professionele kwekers de Kalmia vermeerderen middels Meristeemcultuur.

Combineren met

  • Rhododendron
  • Zenobia
  • Leucothoe Axillaris