Heesters

Als je van geel houdt dan mag de Kerria die de Nederlandse naam Ranonkelstruik heeft zeker niet in de tuin ontbreken. Er is ook geen excuus te vinden om de Kerria dan niet aan te planten daar het een zeer makkelijk te houden heester is die het op iedere standplaats goed zal doen. De grondsoort, Zon of halfschaduw het lijkt de Kerria niet uit te maken. Alleen de vochtigheid zou een klein puntje zijn waar wat rekening mee gehouden moet worden. Een niet te droge plaats in de tuin is wenselijk voor de verder zo makkelijke plant. De Kerria bereikt, indien er niet gesnoeid wordt, een maximale hoogte van ongeveer 250cm. De Kerria bloeit met goudgele bloemen vanaf het vroege voorjaar tot diep in het najaar. De hoofdbloei vind plaats vanaf april tot en met mei. Ook als de Kerria in de herfst zijn blad heeft laten vallen is het nog een aardige struik om te zien. De zeer lichtgroene takken geven in de winter toch nog wat kleur aan de tuin.

Snoeien
Ook het snoeien van de Kerria kan eigenlijk niet verkeerd gedaan worden. Om een mooie bossige struik te verkrijgen kan je het beste verjongingssnoei toepassen. Knip gerust ieder jaar 30% van de takken tot op de grond toe weg. De Kerria loopt met het grootste gemak weer uit. Indien je de gehele Kerria wilt verjongen kan je de plant in zijn geheel tot op de grond toe afknippen. Indien je de Kerria als heg hebt aangeplant snoei dan met een heggenschaar de kerria terug zoals je dit bij iedere andere heg zou doen. Snoeien van de Kerria doe je het best na de bloei.

Populaire soorten

  • Kerria japonica ‘Picta’: Met een hoogte van ongeveer 150cm Kleiner de gewone japonica. De dubbele bloemen zijn geel van kleur en de hoofdbloei is vanaf mei tot en met juni. Opvallend grijs bladrandje.
  • Kerria japonica ‘Pleniflora’: Iets hogere soort met oranjegele gevulde dubbele bloemen.

Vermeerderen
De normaal gesproken zal de Kerria zich uitbreiden met nieuwe uitlopers aan de zijkanten van de basis. Deze uitlopers kan je met een scherpe spade afsteken en elders uitplanten. Tevens kan je de Kerria makkelijk vermeerderen middels afleggen.

Combineren met

  • Alchemilla Mollis (Vrouwenmantel)
  • Helenium
  • Nepeta (Kattekruid)