Tuinideeën & Tips

Op zoek naar inspiratie voor een renovatie van de tuin? Kun je wat extra ruimte in huis gebruiken, ontbreekt het aan een plek om je terug te trekken? In beide gevallen is het interessant te kijken naar mogelijkheden om de tuin van een bijgebouw te voorzien. Hoe bouw je een exclusief buitenverblijf en hoe groot moet zo’n bijgebouw zijn? In dit artikel lees je er meer over. Er zijn verschillende platforms waarop je inspiratie op kunt doen voor zo’n buitenverblijf, maar ook voor de tuin als geheel. Ga je voor een typisch Nederlandse tuin, wil je een tuin met een tropisch karakter of kies je wellicht voor een klassieke Engelse tuin? Deze stijlen verschillen sterk van elkaar; wat past het best bij je woning en het interieur wat je gebruikt? Een tuin zou je moeten zien als een verlengde woonkamer. Het is om deze reden belangrijk de stijl die je in huis gebruikt terug te laten komen in de tuin en andersom.

Aan de slag met het maken van een ontwerp voor je tuin 
Start met het uitwerken van een plattegrond. Het geeft je een goed beeld van hetgeen mogelijk is. Hoe groot kan het bijgebouw zijn? Kies je niet alleen voor het bijgebouw, maar wellicht ook voor een losstaand schuurtje of bijvoorbeeld een blokhut? Wat moet het formaat van het terras in de tuin zijn?

Op basis van de plattegrond kun je inspiratie opdoen voor de daadwerkelijke invulling van de tuin. Zoals reeds werd aangehaald zijn er diverse websites, die je ongegeneerd binnen laten kijken bij anderen. Dit geeft je een beeld van hetgeen tegenwoordig mogelijk is. Overigens niet alleen handig bij een renovatie van de tuin, maar bijvoorbeeld ook wanneer je voor een nieuwe design badkamer of keuken in huis kiest.

Plan samenstellen voor de invulling van borders 
Naarmate het ontwerp van de tuin steeds meer vorm begint te krijgen, is het zaak om na te denken over de invulling van de borders. Welke planten en heesters ben je voornemens hier te gebruiken? Bij het uitzoeken van verschillende planten is het belangrijk te letten op de periode waarin ze bloeien. De ene plant doet het goed in de zomer, de andere in het najaar. Een tuin is goed ingericht, wanneer er het hele jaar door groen te vinden is. Het liefst heb je daarnaast dat er voortdurend iets in bloei staat.