Heesters

De Kolkwitzia met de Nederlandse naam Koninginnestruik is een bladverliezende sierheester die alleen erg opvalt op de momenten dat ze bloeit. De klokvormige bloemen die vanaf april tot en met mei de Kolkwitzia sieren zijn dan ook een lust voor het oog. De roze tot soms bijna witte bloemen staan in pluimen aan korte zijscheuten en sommige soorten bezitten oranje vlekken aan de binnenzijde. De doosvruchten die na de bloei ontstaan blijven vrij lang aan de Kolkwitzia hangen. De breed tegenoverstaande eivormige bladeren zijn aan de bovenzijde dofgroen. De onderkant is lichter van kleur en de bladnerven zijn licht behaard. Kolkwitzia is een met een maximale hoogte van ongeveer 300cm een middelgrote heester die graag op een zonnige plaats staat. Indien de Kolkwitzia op een schaduwrijke plaats geplant wordt zal ze minder rijk bloeien. De Kolkwitzia doet het op vrijwel alle goed doorlatende grondsoorten. De Kolkwitsia heeft overhangende takken waardoor de struik erg breed kan worden en de meeste variëteiten dus niet erg geschikt zijn voor mensen die met een kleine tuin bedeeld zijn. Niet in paniek raken als de bast van de oudere takken begint af te schilveren. Dit is net zoals bij de platanus een normaal verschijnsel die waarschijnlijk bedoeld is om afvalstoffen kwijt te raken.

Populaire soorten
Kolkwitzia amabilis ‘Maradco’: Halfhoge heester van ongeveer 125cm die gele bladeren heeft met vaak een roze gloed.

Kolkwitzia amabilis ‘Pink Cloud’: Met een maximale hoogte van ongeveer 250cm een stuk groter dan bovengenoemde. Deze rijkbloeiende Koninginnestruik is zeer dichtvertakt.

Kolkwitzia amabilis ‘Rosea’: Lijkt sterk op bovengenoemde maar bloeit veel minder rijk met meer rozerode bloemen.

Snoeien
Kolkwitzia is een niet al te snelle groeier die pas op een latere leeftijd gesnoeid dient te worden. De Kolkwitzia kan je het beste snoeien middels verjongingssnoei. Pas verjongingssnoei ieder jaar toe en snoei alleen de oudste dikste of beschadigde takken tot aan de basis weg. Hou er rekening mee dat het doel een open struik is waar zonlicht goed toe kan treden.

Vermeerderen
De Kolkwitzia is vrij makkelijk te vermeerderen middels een zomerstek.

Combineren met

  • Eupatorium (Leverkruid of Koninginnenkruid)
  • Verbena
  • Persicaria (Duizendknoop)