Tuinideeën & Tips

Kunstgras maakt het mogelijk om het hele jaar door van een groen gazon te genieten. Niet alleen is het een duurzame keuze, het is ook nog eens onderhoudsarm. Het is dus niet gek dat steeds meer mensen kiezen voor kunstgras in hun tuin. Maar waar moet je op letten bij het leggen van kunstgras? In dit artikel bespreken we de verschillende soorten kunstgras en geven we praktische tips over hoe je kunstgras legt. Laten we beginnen!

Soorten kunstgras
Een van de grootste voordelen van kunstgras is dat er zoveel verschillende soorten verkrijgbaar zijn. Het type kunstgras voor je tuin dat je nodig hebt, is afhankelijk van het doel waarvoor je het gaat gebruiken. Zo kun je kiezen voor kort, lang of middellang gras, afhankelijk van de uitstraling die je graag wilt. Daarnaast zijn er ook verschillende kleuren beschikbaar, zoals verschillende tinten groen of zelfs kunstgras dat eruitziet als natuurgras, maar toch voelt als kunststof.

Hoe leg je kunstgras?

Kies je voor kunstgras online kopen? Voordat je het kunstgras kunt leggen, is het belangrijk om de ondergrond voor te bereiden. Eerst moet je alle onkruid, stenen en andere obstakels verwijderen. Na het kunstgras bestellen, kun je vervolgens beginnen met het aanleggen van het ondergrondse drainage systeem. Leg vervolgens het worteldoek over het gehele oppervlak en voorkomt hiermee dat er alsnog onkruid of andere smerigheid door je kunstgras heen groeit.

Zorg ervoor dat het worteldoek netjes gladgestreken is voordat je begint met het uitrollen van het kunstgras rol. Begin bijvoorbeeld bij de rand van de tuin en rol de matten uit. Snijd de matten bij waar nodig en zorg ervoor dat alles goed aansluit. Gebruik vervolgens een rubberen hamer om alles mooi op z’n plek te slaan. Ten slotte is het belangrijk om zoveel mogelijk naden op elkaar te leggen en te zorgen voor een egale uitstraling.

Onderhoud en behandeling
Een tuin met kunstgras is niet helemaal onderhoudsvrij, maar er is weinig werk aan. Het is belangrijk om regelmatig de bladeren en andere afval van het gras te halen met bijvoorbeeld een bezem of stofzuiger. Je kunt het kunstgras ook zomers af en toe besproeien om het af te koelen als dat nodig is. Bovendien zal af en toe borstelen of het aanbrengen van een speciale reiniger helpen om het kunstgras schoon te houden. Let er wel op welke reiniger je gebruikt, omdat sommige producten schade kunnen aanrichten.

Kortom, kunstgras kopen is een goede investering voor een mooie, onderhoudsvriendelijke tuin. Het is belangrijk om het juiste type kunstgras te kiezen en te zorgen voor een goede voorbereiding van de ondergrond voordat je begint met leggen. Zorg voor regelmatig onderhoud en behandel het kunstgras met zorg, en dan zul je jarenlang van een prachtig gazon kunnen genieten. Heel veel succes met het leggen van jouw mooie kunstgras gazon!