Onkruid

Kweekgras is een wortelonkruid die onder de grassen ingedeeld wordt. Kweekgras verankert zich met lange witte wortels. Beschadig je de wortels van kweekgras dan staat dit gelijk aan vermeerderen. Kweekgras doet het het beste op voedselrijke grond maar dit wil niet zeggen dat de plant niet voorkomt op arme grondsoorten. Ik heb regelmatig gezien dat kweekgras groeit op vulzand. Kweekgras wordt, afhankelijk van de situatie en soort, 30 tot 120 cm hoog. Kweekgras komt in bloei in juni/augustus en bloeit met een aarvormige bloem groengeel van kleur. Kweekgras kan zeer goed tegen droogte en kan grote stevigheid geven aan de schuine slootkanten door zijn uitgebreide wortelgestel.

Standplaats
Kweekgras komt voor in geheel Europa op diverse terreinen. In Nederland en België zie je kweekgras vooral in tuinen, bermen en bouwland.

Geneeskrachtig
Kweekgras is niet alleen maar een lastig te bestrijden gras. De plant heeft ook geneeskrachtige eigenschappen. Je kan van kweekgras een thee trekken die bloedzuiverend, urinedrijvend en verzachtend werkt. Thee van Kweekgras maak je door ongeveer twee eetlepels Kweekgras in een pan te doen en te overgieten met ¼ liter water. Breng het geheel langzaam aan de kook. Wanneer het kookpunt bereikt is direct van het vuur nemen en afzeven.

Kweekgras bestrijden
Voor een goede bestrijding van Kweekgras lees je het artikel wortelonkruiden bestrijden. Indien Kweekgras voorkomt in het pas ingezaaide gazon behoef je je geen zorgen te maken. Kweekgras zal het maaien niet of moeilijk verdragen zodat op termijn het Kweekgras vanzelf zal afsterven.