Bomen

De Laburnum met de zeer toepasselijke Nederlandse naam Gouden regen is een bladverliezende heester of kleine boom. Heb je een niet al te grote tuin en is geel je lievelingskleur dan zal deze zeer rijk bloeiende kleine boom je zeker niet teleurstellen. Laburnum doet het vrijwel op alle grondsoorten mits de boden maar niet te nat is en de Laburnum op een plaats staat waar voldoende zonlicht toe kan treden. De Laburnum bloeit, van mei tot en met juni, met Lathyrusachtige gele bloemen aan hangende trossen die wel 25cm lang kunnen zijn. Het blad van de Laburnum is elliptisch drietallig en lang gesteeld. De onderzijde is lichtbehaard en grijsgroen van kleur. De tot 7cm lange peulen zijn grijs behaard en worden na verloop van tijd bruin.

Laburnum is bijzonder giftig en wordt om deze reden dan ook niet aangeplant in plantsoenen. Zeker de gitzwarte zaden in de peulen van de Laburnum vormen een gevaar voor kinderen of dieren. Bloemen van de Laburnum bevatten 0,2% Cytisine, het blad 0,5% en de zaden maximaal 3%. Inname van ongeveer 50mg Cytisine is dodelijk door ademstilstand.

Snoeien
De Laburnum kan je het beste niet snoeien. Op de plaats waar, vooral grote takken, afgezaagd worden bestaat een kans op rotting. Op de foto zie je dat er een holte ontstaat waar regenwater in blijft staan wat uiteindelijk tot grote problemen zorgt. Toch kan je de jonge scheuten van de Laburnum vaak probleemloos wegsnoeien. De Engelsen doen niet anders met de vele loofgangen die het land rijk is. Ze planten jonge Laburnum bomen lang weerszijde van een oprit of voetpad en binden de dan nog flexibele takken langs metalen of houten constructies. In de nazomer worden de zijscheuten van de Laburnum getopt wat een stimulans is om nieuwe bloeischeuten aan te maken.

Populaire soorten
Laburnum alpinum: Deze Gouden regen heeft in juni heerlijk geurende bloemen. De alpinum is zeer winterhard en bereikt een hoogte van maximaal 7 meter.

Laburnum alpinum ‘Pendulum’: Deze Gouden regen heeft afhangende takken en wordt veel op een onderstam geënt waardoor hij uitermate geschikt is voor kleine voortuinen. De geurende bloemen bloeien in juni.

Laburnum anagyroides: Bloeit vroeger dan bovengenoemde en vaak ook iets langer (mei/juni). De bloemen geuren niet.

Laburnum watereri ‘Vossii’: Bekendste en meest gebruikte Gouden regen in Nederland. De bloemen geuren niet en bloeien in mei/juni.

Laburnocytisus adamii: Heel aparte hybride van de brem (Cytisus)en de Gouden regen (Laburnum). Deze soort wordt niet veel hoger dan 4 meter en bloeit met twee type bloemen in geel en roze tegelijk!. Deze plant is zeer geschikt om als solitair aan te planten.

Vermeerderen
Laburnum laat zich goed vermeerderen middels een winterstek.

Combineren met:
Lunaria
Brunnera (Kaukasische vergeet-mij-niet)
Allium