Lavendel is een half heester met vele toepassingen. Lavendel wordt In Zuid-Frankrijk geteeld om zeep en parfum van te maken. In Nederland gebruiken wij Lavendel in de sierplantenborder om er grote groepen van aan te planten. Maar niet alleen in de border is de Lavendel een geliefde plant. Ook een laag heggetje van Lavendel is een lust voor het oog. Of de Lavendel nu staat te bloeien of niet het gehele jaar is het een mooie plant om te zien. In de wintermaanden behoud de Lavendel zijn lancetvormige grijsgroene blad die aan de houtachtige takken groeien. Bij aanraking van het blad komt een zoete aroma geur vrij die door de meeste mensen zeer gewaardeerd wordt. De aarvormige bloemen staan, vanaf juni tot augustus, op lange stelen boven de plant te bloeien. De bloemaren van Lavendel bloeien van onder naar boven en zijn afhankelijk van de soort blauw, wit of roze. Pas als Lavendel op een wat droge humusrijke grond in de zon geplant wordt zal deze een hoogte bereiken van 70 tot 80 cm.
Lavendel oogsten en drogen
Van Lavendel worden vaak bosjes gemaakt om ter decoratie in het toilet, slaapkamer of kledingkast op te hangen of neer te leggen. Lavendel staat niet alleen erg decoratief het geeft de ruimte of kleding een erg aangename geur. Lavendel kan je het beste ’s morgens oogsten voor de warmte maar nadat de eventuele dauw verdwenen is. Oogst de Lavendel als de eerste twee bloemen zich geopend hebben. Zal je dit later doen dan zullen de bloemen van de Lavendel na het drogen afvallen. Bind de lavendel, met touw of elastiek, stevig samen in flinke bosjes en hang ze op zijn kop op in een donkere, stofvrije en goed geventileerde ruimte.
Lavendel snoeien
De beste manier om Lavendel te snoeien is direct na de bloei. Je knipt dan met een heggenschaar de lavendel op dezelfde wijze als je bijvoorbeeld een buxus heggetje zou knippen. Zorg er in alle gevallen voor dat je de lavendel niet te diep snoeit daar de kans dat de lavendel dit niet zal overleven erg groot is. Het voordeel om lavendel op deze manier te snoeien is dat de plant mooi gedrongen blijft en nog voor de winter nieuw loof aanmaakt en het volgende jaar rijker zal bloeien. Het probleem is alleen dat je deze snoeiklus altijd direct na de bloei moet doen. In de praktijk zal je zien dat dit nogal eens vergeten wordt waardoor de lavendel steeds groter word en gaat verhouten. In het geval dat de Lavendel aan de onderkant kaal wordt en omvalt kan je de Lavendel sterker in snoeien met een snoeischaar. Doe dit echter niet direct na de bloei maar wacht tot ongeveer half maart. Om er zeker van te zijn dat de lavendel weer gaat uitlopen en bloeien snoei je deze terug tot boven het eerste blad wat je van onderaf tegenkomt. Hoe langer het geleden is dat de lavendel geknipt is des te hoger zal je het eerste groen aantreffen. Je kan dan proberen om de plant dieper te snoeien dan het laatste groen. Je snoeit dan een aantal takken terug tot op het kale hout. Afhankelijk van de groeikracht van de betreffende plant zal de Lavendel hier wel of niet op uitlopen. Loopt de lavendel weer uit op deze kort gesnoeide takken dan kan je volgend jaar de lavendel met een gerust hart sterk insnoeien. Doet de lavendel dat niet dan kan je of accepteren wat je hebt of de Lavendel uitspitten en een nieuw exemplaar aan schaffen.
Lavendel stekken
De beste tijd om Lavendel te stekken is augustus. Maak stekken van niet bloeiende delen en die goed afgerijpt zijn. De stekken dienen ongeveer 7 tot 10 cm lang te zijn en het liefst met wat vertakkingen. Ontdoe de onderste 3 à 4 cm nu van blad en beschadig de bast licht door er even met een scherp mesje overeen te gaan. Als stekbak volstaat bijvoorbeeld een piepschuimen bak. Zorg voor voldoende gaten in de onderkant zodat afwatering goed mogelijk is. Vul de stekbak met stekgrond. Stekgrond voor Lavendel maak je door 3 delen potgrond en 1 deel metselzand goed door elkaar te mengen. Druk de grond nu aan en zorg dat de grond ongeveer 1 cm onder de rand van de stekbak staat. Stekpoeder is niet nodig om Lavendel te stekken maar mag wel. Steek de stekken nu in de stekbak. Niet te diep anders zouden de stekken kunnen gaan rotten. Om wortelgroei te bevorderen plaats je de stekken dicht tegen elkaar in de stekbak. Plaats de stekbak buiten, in een koude kas of serre op een beschutte plaats. Indien je de bakken buiten plaatst let dan wel op dat de stekken niet bevriezen en zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet te nat daar de stekken dan zullen gaan rotten. Lavendel stekken gaat nagenoeg hetzelfde als Buxus stekken bekijk hier de film Buxus stekken.
Lavendula Stoechas ‘Kewred’
Lavendel afleggen
Een makkelijkere manier om Lavendel te vermeerderen is afleggen.
Combineren met
- Artemisia
- Origan
- Salvia
Soorten Lavendel
- Lavandula angustifolia: Eén van de bekendste Lavendel soorten. Bloeit met lavendelblauwe bloemen vanaf juni tot en met juli. Hoogte is ongeveer 50cm en de plant wordt 30cm breed.
- Lavandula angustifolia ‘Alba’: Vrij uitzonderlijke Lavendel met witte bloemen vanaf juni tot en met juli. De hoogte zal ongeveer 60 cm zijn.
- Lavandula angustifolia ‘Dwarf Blue’: De ideale lavendel voor gebruik als haagje. Bloeit met Lavendel blauwe bloemen vanaf juni tot en met juli. De hoogte is ongeveer 50 cm.
- Lavandula angustifolia ‘Edelweiss’: Zeer aparte wit bloeiende Lavendel vanaf eind mei tot en eind juli. Hoogte is ongeveer 60 cm. Kan goed als haagje geplant worden.
- Lavandula angustifolia ‘Grosso’: Deze 70 cm hoog wordende Lavendel is goed te gebruiken voor een laag heggetje. Bloeitijd is vanaf half juni tot en met begin augustus.
- Lavandula angustifolia ‘Hidcote’: Erg mooie en compacte Lavendel van ongeveer 40cm hoog. Deze Lavendel heeft de donkerste bloemen die vanaf juni tot begin augustus bloeien.
- Lavandula angustifolia ‘Munstead’: Zeer bekende 60cm hoog wordende Lavendel met de bekende Lavendelblauwe bloemen die vanaf juni tot en met eind juli bloeien.
- Lavandula angustifolia ‘Nana Alba’: Zeer compacte Lavendel van ongeveer 35 cm hoog. De bloemen zijn wit en staan op korte bloemstengels vanaf eind mei tot en met half juli.
- Lavandula angustifolia ‘Rosea’: Bleek roze bloeiende Lavendel met een hoogte van ongeveer 50cm. Bloeit rijk in juni tot en met juli.
- Lavandula stoechas: Aan de top van de bloemaren bevinden zich opvallend grote schutbladen. De Nederlandse naam van deze Lavendel is Kuif-Lavendel of Engelse Lavendel. De plant is niet winterhard en wordt vooral als kuipplant gebruikt. De purperblauwe, roze of blauwe bloemen bloeien vanaf mei tot en met juli.