Aanleg beplanting

Vele planten leven in symbiose met bodemschimmels (mycorrhiza). De planten kunnen niet zonder de bodemschimmels en de bodemschimmels niet zonder de planten. De schimmel profiteert hier van de door de plant gevormde koolhydraten en de planten worden door de schimmel beter voorzien van water, mineralen en in enkele gevallen ook van eiwitten. Tevens zal de schimmel organische resten in de bodem afbreken waardoor er mineralen voor de planten vrij komen. Door de minuscuul kleine vertakkingen van de schimmeldraden ontstaat er een groter contact met de bodemdeeltjes.

Problemen
Bij planten die met een kale wortel worden geleverd door de kweker zullen deze bodemschimmels door u toegevoegd dienen te worden. Eén van de beste voorbeelden hiervan is de haagbeuk. Haagbeuk (Carpinus betulus)wordt in het najaar massaal door de kwekers met een kale wortel geleverd. Doordat er bij levering met een kale wortel geen grond en dus ook geen bodemschimmel meekomt zullen er vele niet goed aanslaan of zelfs doodgaan. Persoonlijk ben ik van mening dat een kweker die beuken met een kale wortel levert u de juiste grond met bodemschimmel mee moet geven of u op zijn minst dient te informeren.

Oplossing
Koop bij de plaatselijke tuincentra “Levende humus”. In deze zakken “Levene humus” is de zo belangrijke bodemscimmel aanwezig. Tijdens het planten breng je deze “Levende humus” rechtstreeks op de kale wortel aan. Het is niet nodig om het gehele plantgat te vullen met “Levende humus”.

Planten, die mij bekend zijn in symbiose te leven zijn

  • Carpinus betulus (Haagbeuk)
  • Fagus sylvatica (Beuk)
  • Betula (Berk); denk aan de Vliegenzwammen onder aan de stam
  • Quercus (Eik); denk aan Eekhoorntjesbrood onder de stam
  • Pinus (Den); denk aan Kastanjeboleet onder de stam