Heesters

Als we het over de Ligustrum hebben dan denken we meestal direct aan de liguster heggen die in de jaren 70 massaal aangeplant werden. De toen zo populaire Ligustrum heggen hebben inmiddels plaats gemaakt voor de taxus en laurierheggen die vooral in de winter meer bescherming bieden. Het probleem van de Ligustrum ontstond vaak door te weinig snoei waardoor de heg uitzakte en kaal werd. Zeker bij een zeer koude winter wil de Ligustrum al zijn blad laten vallen wat lang niet door iedereen gewaardeerd wordt. Voor een heg wordt over het algemeen de Ligustrum ovalifolium gebruikt die uit Japan afkomstig is. De Ligustrum is een makkelijke heester die het op vrijwel alle grondsoorten wel doet. De wilde Liguster (Ligustrum vulgare) is in Nederland en Belgie inheems. Ligustrum bloeit vanaf juni tot en met augustus met crèmewitte geurende pluimvormige bloemen. De sterke zoete geur van de bloemen is erg aanwezig waar je wel van moet houden. Indien de Ligustrum als haag is aangeplant zal de heester bij een regelmatige snoei niet in de bloei komen. Na de bloei vormt de Liguster zwarte besjes die voor de mens giftig zijn. Zon, halfschaduw of schaduw het lijkt de Ligustrum niet uit te maken en zal in alle gevallen goed groeien. Het blad van de Ligustrum is donkergroen van kleur. De Wortels zijn fijn sterk vertakt en groein aan de oppervlakte. Ligustrum kan zelfs zeewind goed verdragen.

Snoeien
Ligustrum verdraagt snoei uitstekend. Je kan de Ligustrum indien nodig tot op het kale hout terugsnoeien. Een liguster heg kan je het beste twee keer per jaar knippen. De eerste keer rond mei en de tweede keer in augustus. Snoeien doe je met een heggenschaar tot op de oude snoeiwonden. Zorg ervoor dat de heg niet breder wordt dan 60 tot 80 cm. Indien je een oude, lelijke en uitgezakte haag weer nieuw leven wilt geven dan kan je deze haag gerust tot op 30 cm boven de grond afzagen. Binnen een mum van tijd zal de liguster hier sterk op reageren en weer uitlopen met frisse scheuten die in korte tijd weer een mooie haag zullen vormen. Bij de aanplant van een nieuwe Ligustrum haag direct na het planten de Liguster tot 25cm boven de grond afknippen om een mooie volle groei te verkrijgen.

Alle delen maar vooral het blad en bessen zijn giftig bij inname door de mens

Vermeerderen
Alle Liguster soorten laten zich goed vermeerderen middels houtstek of afleggen.

Populaire soorten
Ligustrum delavayanum: Zeer onbekende liguster die een bolvormige habitus heeft. De maximale hoogte van deze trage zeer winterharde en wintergroene heester is ongeveer 175cm.

Ligustrum ovalifolium: De bekendste soort die gebruikt wordt voor de aanplant van een heg. De maximale hoogte is ongeveer 500cm.

Ligustrum ovalifolium ‘Argenteum’: Deze aparte soort wordt niet veel hoger dan 200cm en heeft opvallend zilverbont blad.

Ligustrum ovalifolium ‘Aureum’: Deze soort wordt veel gebruikt om een bolvorm van te snoeien. Het blad is goudbont waar je wel van moet houden. De maximale hoogte is ongeveer 250cm

Ligustrum vulgare: De wilde liguster bereikt een hoogte van ongeveer 500cm.

Combineren met

  • Hydrangea
  • Pyracantha
  • Phlox (Vlambloem)
  • Aconitum (Monnikskap)