Vaste planten

De Macleaya is een imposante tuinplant die te groot wordt voor de kleinere tuinen. deze plant wordt op het tuincentrum vaak aangeboden in een klein potje waar slechts enkele sprietjes uitgroeien. Eenmaal in de tuin geplant zal deze in rap tempo omhoogschieten met witgrijs berijpte stengels en een hoogte bereiken van maar liefst 250 tot 300cm. Het grote 18 tot 20 cm blad van de Macleaya is grijsgroen en aan de randen fel bruinoranje waardoor het een zeer opvallend geheel is. Zo snel als de Macleaya de grond uitschiet tot een hoogte van 250 tot 300cm zo snel sterft de plant in het najaar weer af tot aan de grond. Niet dat de plant uit zichzelf oplost je zal deze af moeten knippen. De bloemen van de Macleaya worden maar door weinig mensen gewaardeerd. De pluimvormige bloemen zijn geelgroen tot zalmroze van kleur. Vanaf juli tot augustus vallen de bloemen erg op door witte lange meeldraden. Voor wie de plant aangeschaft heeft voor het blad hoeft maar heel even tegen de bloemen aan te kijken daar deze snel afvallen.

De Macleaya heeft graag de ruimte. Eenmaal goed aangeslagen zal de plant zich makkelijk verspreiden over een groot deel van de border. Sommige zeggen dat de plant woekert waar ik het niet mee eens ben daar de plant erg makkelijk in te tomen is. Steek met een schop de plant af en geef dit aan een kennis met een grote tuin. In grote borders komt de Macleaya het beste uit als deze achterin tegen een donkere achtergrond aangeplant wordt.
 
Macleaya staat het liefst op een plaats in de zon tot halfschaduw. Dek de plant in de winter af met beukenblad voor bescherming tegen de vorst.

Enkele Macleaya soorten

  • Macleaya cordata: Deze Macleaya heeft geelgroene bloemen en zal een hoogte bereiken van 150cm.
  • Macleaya microcarpa: Zalmroze bloemen in juli/augustus. Hoogte ongeveer 250 tot 300cm.

Vermeerderen
Macleaya laat zich uitstekend vermeerderen middels scheuren.

Combineren met

  • Eupatorium (Leverkruid of Koninginnenkruid)
  • Rudbeckia
  • Ligularia