De mol (Talpa europpaea) is een nagenoeg blind zoogdier die over het algemeen nuttig werk onder de grond verricht. De hard werkende mol graaft gangen wat goed is voor de beluchting, drainage en eet vele (schadelijke) insecten. De mol is 12 tot 16 cm lang (incl. staart van 2,5 cm) en heeft een zachte zwarte pels die op zijn buik grijs is. Er worden regelmatig albino mollen ontdekt (geheel witte mollen). De mol is te herkennen aan zijn spitse snuit en zeer ontwikkelde naar buiten gedraaide voorpootjes, die bestaan uit zes tenen, waarmee de mol zeer goed kan graven. De ogen van een mol zijn zo groot als een speldenknop. De mol kan een piepend geluid maken en blazen indien er gevaar heerst. De reuk, het zicht en het gehoor van een mol zijn matig vandaar dat de mol alles op de tast doet. De mol is dan ook uitgerust met duizenden tastharen bovenop zijn spitse snuit en op de voorpoten.
Natuurlijke vijanden
De mol heeft een aantal natuurlijke vijanden waaronder:
- Reiger
- Ooienvaar
- Valk
- Uil
- Buizerd
- Vos
- Bunzing
- Kat
- Wezel
Wist je dat een mol bij voldoende voedselaanbod een voedselvoorraad aanlegt? Dit doet hij door de kop van een regenworm af te bijten. De regenworm zal hierdoor niet sterven maar kan zich niet meer verplaatsen.
Mollen verjagen
Ondanks dat de mol nuttig werk verricht onder de grond is niet iedereen gecharmeerd van het ijverige diertje. De mol kan ernstige schade aanrichten aan het gazon. Door het gangenstelsel kunnen mensen blessures oplopen. De vele molshopen die de mol in korte tijd kan produceren zijn een doorn in het oog. Maar niet alleen het gazon is de dupe, ook kan bestrating verzakken als de mol op bezoek is. Ondanks dat ik persoonlijk de mol een aandoenlijk diertje vind zie ik hem het liefst niet in de tuinen die ik aanleg. Ik zal om deze reden dan ook in eerste instantie proberen de mol te verjagen in plaats van direct mollenklemmen te zetten. Er zijn meerdere manieren om een mol te verjagen.
Trillingen
Een mol heeft een hekel aan trillingen. Er zijn apparaatjes in de handel op batterijen die trilingen opwekken. Deze kan je eenvoudig in een gang steken.
Fles
Steek een fles zonder bodem in een molshoop. Let erop dat de opening van de fles de wind vangt. Hierdoor zal een fluittoon ontstaan die door de gangen van de mol klinkt.
Mottenballen
Stop mottenballen in een gang van de mol en sluit deze vervolgens weer luchtdicht af.
Mollenpatronen
Mollenpatronen (zwavel rookbommen) kan je inzetten om de mol te verjagen. Sluit alle openingen in het gangenstelsel af en steek een mollenpatroon aan. Het gangenstelsel zal zich vullen met rook wat de mol doet verjagen.
Keizerskronen
Ook kan je proberen mollen te verjagen met beplanting. Het is bekend dat de mol een hekel heeft aan Keizerskronen (Fritillaria imperialis) Deze bloembollen verspreiden een geur waar mollen een hekel aan hebben. Keizerskroon is een plant die 80 tot 100 cm hoog wordt.
Mollen bestrijden
Pas als de mol zich niet laat verjagen zou je kunnen overwegen de mol te vangen. Ik schrijf bewust mol omdat er altijd maar één mol in een bepaald gebied leeft. Alleen in de paringstijd kan je meerdere mollen in hetzelfde gebied aantreffen. Wel is het zo dat de mol graag het gangenstelsel van een andere mol overneemt. Zo kan het dus gebeuren dat je een mol vangt en er de volgende dag alweer een nieuwe mol actief is op dezelfde plaats.
Mollenklem plaatsen
Er zijn verschillende soorten mollenklemmen in de handel. Indien de klem op de juiste manier geplaatst is zal je de mol in een dag vangen.
1. Om te controleren of de mol actief is in het gangenstelsel druk je een dag voor plaatsing van de klemmen de gangen dicht. Bij droog weer kan het zijn dat de mol erg diep zit omdat de insecten daar dan ook zitten. Het bevochtigen van de grond is een manier om de mol naar de oppervlakte te lokken.
2. Om een goede plaats te bepalen om de klem te zetten kies je een plaats tussen twee molshopen in of een gang die naar water loopt. Prik met een stokje in de grond om de gang op te sporen.
3. Graaf nu voorzichtig een gat waar de klem ruim in past. Voel of de gang goed doorlopen is, de gang zal dan glad aanvoelen. Span nu de mollenklem en stel deze zo scherp mogelijk af. Pas hierbij wel op je handen.
4. Plaats nu de klem voorzichtig in de gang met de vier poten naar beneden. Zorg ervoor dat het lipje midden in de gang zit.
5. Maak nu de gang weer donker door er bijvoorbeeld een emmer omgekeerd op te plaatsen. Zodra de mol met zijn rug het lipje omhoog duwt zal de klem dichtklappen wat resulteert in een directe dood van de mol.