Tuin plagen

Naaktslakken zijn net als de huisjesslakken weekdieren uit de klasse buikpotigen. De spieren waarmee de slak zich voortbeweegt bevinden zich onderaan de buik. Om de buik te beschermen zetten ze een slijmlaag af waarover ze zich verplaatsen. Naaktslakken zijn meest ’s nachts actief waardoor we de Naaktslak vaak niet opmerken, maar de slijmlaag waarover ze bewegen verraadt hun aanwezigheid. Alleen op een bewolkte regenachtige dag zullen we de Naaktslak overdag aantreffen. Naaktslakken kunnen alleen in een vochtige omgeving leven. 90% van de populatie bevindt zich steeds onder de grond en doen zich daar tegoed aan wortels van planten terwijl de overige 10% zich tegoed doet aan het jonge groen boven de grond. Naaktslakken kunnen in 24 uur tijd de helft van hun eigen lichaamsgewicht verorberen. Dit brengt een enorme schade aan planten toe. Bij warm en vochtig weer kan de Naaktslak zich razendsnel vermenigvuldigen. Dit brengt een enorme plaag teweeg.

De meest voorkomende Naaktslakken in Nederland en België zijn de

  • Grote Aardslak (Arion rufus)
  • Grijze Veldslak (Deroceras reticulatum)
  • Akkeraardslak (Limax agrestis)


Natuurlijke vijanden
Verschillende vogels zoals de Kraai en de Ekster maar ook Egels en Kikkers zijn natuurlijke vijanden van de Naaktslak. Het is alleen maar zelden dat deze natuurlijke vijanden de overlast die Naaktslakken veroorzaken oplossen.
 
Preventieve bestrijding
Je zou kunnen overwegen om bekende Naaktslak werende planten in de tuin te zetten. Bekende soorten waar de slakken een hekel aan hebben zijn o.a.:

  • Tomaat (Lycopersicon)
  • Tijm (Thymus officinalis)
  • Salie (Salvia officinalis)
  • Hysop (Hyssopus officinalis)
  • Oostindische kers (Tropaeolum majus)

Chemische bestrijding
Ik ben zonder meer nooit een voorstander van bestrijding met chemische middelen zoals slakkenkorrels. Zeker niet gezien er vele andere, vaak beter, werkende manieren zijn om Naaktslakken te bestrijden. Slakkenkorrels zijn niet alleen schadelijk (dodelijk) voor Naaktslakken maar ook voor al zijn natuurlijke vijanden. Tevens dien je bij het gebruik van deze middelen goed op te letten dat kinderen hier niet bij kunnen komen. Indien je toch slakkenkorrels wilt gebruiken om slakken te bestrijden zorg er dan voor dat deze niet nat worden. Een dakpan of een schoteltje schuin in de grond gegraven biedt hier uitkomst.
 
Vallen plaatsen of met de hand verwijderen
Naaktslakken kan je goedkoop en makkelijk vangen met bier. Vul een beker of flinke mok voor de helft met bier en graaf deze zo in dat de rand van de beker of mok gelijk is met de grond. De Naaktslak is hier dol op en zal naar het bier worden gelokt. De Naaktslakken zijn dol op bier en zullen met vele in de beker of mok vallen en verdrinken. Een diervriendelijkere methode die vooral in de kleinere tuinen effectief kan zijn is om iedere avond met een zaklamp een ronde door de tuin te doen en de slakken weg te rapen. Zet de gevangen slakken uit in de vrije natuur.
 
Biologische bestrijding
Eén van de minst bekende, maar misschien wel de meest makkelijke en effectieve manier om Naaktslakken te bestrijden zijn aaltjes (Phasmarhabditis hermaphrodita). Het is een makkelijke, natuurvriendelijke en veilige manier van bestrijden. De aaltjes worden verhandeld in een kleisubstantie. De kleisubstantie meng je met water en giet je over de aarde. De aaltjes gaan zelf op zoek naar de Naaktslakken en eenmaal gevonden zullen ze in de Naaktslak dringen. De aangetaste Naaktslak stopt binnen één week met eten en zal sterven. Voor een optimaal resultaat dient de bodemtemperatuur tussen 5 en 20°C te bedragen