Heesters

Nandina draagt niet voor niets de Nederlandse naam Hemelse Bamboe. De Nandina is gewoon een veel te onbekende geweldige tuinplant die ik het liefst in iedere tuin zou willen zien staan. Eigenlijk ken ik zelf de plant nog niet zo heel lang maar de ervaringen die ik tot nu toe met de Nandina heb zijn alle zeer positief. Een jaar of 6 geleden (2001) was ik een tuin in Bussum aan het aanleggen waar mijn opdrachtgever vroeg of Nandina nog in het beplantingsplan kon worden opgenomen. Vreemd genoeg kon ik de plant niet en ben me vanaf dat moment direct gaan verdiepen in de Nandina. Nadat ik voldoende kennis had opgedaan van de Nandina zijn er in de bewuste tuin ook een aantal Nandina’s aangeplant en ook in mijn eigen “proeftuin’’ planten ik 3 exemplaren. Dat dit het begin was van een speciale band die ik nu met de Nandina heb had ik nooit kunnen voorzien.

Nandina is drie keer genieten
De Nandina is een wintergroene sierheester die in Nederland niet veel hoger zal worden dan 200cm. Nandina komt met meerdere rechtopgaande stengels uit de grond zoals de Bamboe ook doet. Ook de puntige bladen vertonen gelijkenissen met dat van de Bamboe. Afhankelijk van de weersomstandigheden zal de Nandina vanaf ongeveer mei tot en met half juli bloeien met bloempluimen die wel 35 cm lang kunnen worden. De vele bloemetjes die aan de pluimen zitten zijn wit met soms een roze voet en opvallend gele meeldraden. Na de bloei verschijnen er grote hoeveelheden niet eetbare rode bessen die tot ver in het najaar aan de Nandina blijven hangen. Alsof deze bloemen en bessenpracht nog niet genoeg is heeft de Nandina nog een grote sierwaarde. De bladen die met een dieprode kleur uitlopen verkleuren naar verloop van tijd naar diepgroen. Naarmate het kouder wordt verkleuren de bladen naar geel, oranjerood en soms een paarse gloed.

De Nandina staat het liefst op een niet te donkere plaats in de halfschaduw en is met een goed doorlatende grond al snel tevreden. Laat je overigens ook niet al te gek maken door de berichten die op internet te vinden zijn dat de Nandina erg vorstgevoelig is. Nandina kan wel degelijk tegen vorst zoals op de foto te zien is. Zolang de temperatuur niet onder de -12°C uitkomt zal de Nandina het wel overleven. Ik denk dat deze misvatting is ontstaan door Nandina’s die in een pot dood zijn gegaan na een vorstperiode. Het probleem is dat bij een vorstperiode de aarde, dus de gehele kluit, zal bevriezen. Indien er na deze vorstperiode direct een aantal zonnige dagen volgen zal de Nandina ook beginnen met de verdamping. Omdat de kluit op dat moment nog bevroren is kan de Nandina geen water opnemen en zal dus verdrogen.

Snoeien
Nandina snoei je slechts als het echt nodig is en dan bij voorkeur eind maart. Snoeien doe je middels een verjongingssnoei. Je knipt dan een aantal oude dikke scheuten tot aan de basis weg maar zeker niet te veel. Het doel van deze verjongingssnoei is een open struik te verkrijgen waar zonlicht goed kan toetreden.

Combineren met

  • Cistus
  • Choisya
  • Ficus