Vaste planten

Kattekruid is een vaste plant waar katten dol op zijn. De geur van Kattekruid vinden de meeste mensen niet erg aangenaam. Katten daarentegen lijken te houden van deze geur. Ze kunnen urenlang in Kattenkruid gaan liggen en ik heb katten ook dusdanig met het Kattenkruid zien spelen dat er weinig van de plant overbleef. Maar Kattekruid is meer dan een plant die alleen maar aantrekkelijk is voor katten. Het is een rijk bloeiende vaste plant die veel wordt gebruikt om de border mee af te zetten. Het grijze blad en de blauw/lila bloemen zorgen ervoor dat de plant lijkt op Lavendel. Er zijn veel soorten Kattekruid maar slechts enkele daarvan gedijen in het klimaat van Nederland en België.

Populaire soorten die het in ons klimaat goed doen zijn o.a.
• Nepeta faassenii ‘Six Hils Giant’: Deze soort heeft grote bloemen die lavendelachtig van kleur zijn en wordt ongeveer 50 cm hoog.
• Nepeta faassenii: Struikachtige plant die veelvuldig gebruikt wordt als soort heggetje langs de border. Ook wordt deze soort ingezet in de rotstuin. Met een hoogte van ongeveer 45 cm iets lager dan de ‘Six Hils Giant’
• Nepeta racemosa: Dit is een lage soort (ongeveer 30cm hoog) die behaarde bloemen geeft.
• Nepeta racemosa ‘Snowflake’: een van de weinige soorten met witte bloemen.

Onderhoud
Kattekruid kan je in april/mei zaaien maar dit is niet de makkelijkste manier van vermeerderen. Een manier die uitstekend werkt is in het najaar middels scheuren te vermeerderen. Tijdens de bloei de uitgebloeide bloemen wegsnoeien bevordert het langer doorbloeien van de plant. Deze vaste plant kan je in het najaar het beste tot de grond toe afknippen met een heggenschaar.

Combineren met

  • Origanum (Marjolein)
  • Monarda (Bergamotplant)
  • Silene (Silene)
Latijnse naam: NepetaStandplaats licht: Zon
Nederlandse naam: KattekruidStandplaats vocht: Droog
Plantgroep: Vaste plantenGrondsoort: Geen voorkeur
Bloemkleur: Blauw, lila, paars of witWintergroen: Nee
Bloei: Mei t/m septemberWinterhard: Ja
Planthoogte: 50cmAantal per M²: 7 tot 9