Tuinideeën & Tips

Als je dit artikel leest ben jij waarschijnlijk iemand met groene vingers. Je vindt het leuk om urenlang je plantjes te verzorgen in de moestuin en je kweekt de prachtigste bloemen en planten. Als je bij iemand op bezoek gaat, geef je bloemen uit je eigen tuin. In dit artikel willen we je een aantal ideeën geven over nuttige extra attributen die je rondom je huis en in je tuin kunt gebruiken waardoor het leven als tuinman of -vrouw nog plezieriger wordt.

Tip 1: Meer leven in de tuin
Mensen met groene vingers zoals jij, houden veel van de natuur. Er zijn verschillende manieren waarop jij de natuur dichterbij kunt halen. Dat doe je bijvoorbeeld door het maken van een vogelnestje waar je vogelvoer in kunt leggen. Als het goed is komen er niet alleen ’s zomers mooie vogeltjes, maar ook in de winter als het koud is. Misschien spot je wel een roodborstje of andere zeldzame vogels. Een ander idee is een insectenhotel: insecten zijn erg belangrijk voor het bestuiven van de verschillende prachtige bloemen in je tuin.

Tip 2: Gereedschap voor het tuinwerk
Er moet in elke gezonde tuin het hele jaar door onkruid worden gewied, bomen en struiken worden gesnoeid en grind worden geharkt. Zelfs als je een beetje van het verwilderen bent, is het alsnog belangrijk om af en toe de randjes bij te werken. Er zijn vele soorten gereedschap waar je aan kunt denken bij het tuinen: een handhark, -schepje en snoeischaar, maar ook gieters, tuinslangen en een heggenschaar. Maak voor jezelf een lijstje met alles wat je nodig hebt. Erg handig voor in de tuin is een keukentrap kopen om bijvoorbeeld de ramen makkelijk te zemen. Of een vouwladder waarmee je makkelijk struiken kunt snoeien en onnodige takken van bomen af kunt zagen.

Tip 3: De oogst in potten en pannen
Een prachtig idee voor het optimaal genieten van het tuinseizoen is om groente en fruit in te maken. Heb je bijvoorbeeld in het voorjaar een uitermate succesvolle aardbeienoogst en kun je het niet allemaal op? Dan is het een goed idee om potten aan te schaffen waar je aardbeienjam in kan inmaken. Ook tomaten en paprika’s inmaken is een goede manier om ’s winters gezond te eten voor een niet al te dure prijs.

Tip 4: Beschermen en warm houden
Onze koude kikkerzomer is niet altijd geschikt voor elke planten- of bloemsoort. Je kunt voor in de tuin kiezen voor een kas, maar er zijn flink wat andere grappige attributen voor in de tuin waarin je planten en bloemen kunt kweken. Denk bijvoorbeeld aan een glazen kast waarin je planten op verschillende lagen kunt kweken, maar ook gewoon een verplaatsbare hoes kopen voor planten die tijdens regen bescherming nodig hebben, maar tijdens de zonuren graag in de zon staan.

Tip 5: Bemesten en potgrond
Steeds populairder is het kopen van een bak om compost in te maken. Je kunt heel duurzaam bezig zijn om recyclebaar huisvuil op een hoop te gooien. Binnen een jaar tijd zal het vuil zijn omgezet in potgrond. Ook het houden van natuurlijke mestbronnen zoals kippen of konijnen zijn erg populair.