Aanleg bestrating

Een oprit of erf met grind aanleggen is zeer eenvoudig. Wel zijn er een paar belangrijke aandachtspunten. Als u deze volgt, bent u verzekerd van een mooie en onderhoudsarme oprit die jarenlang meegaat!

Ten eerste is de onderlaag, ook wel fundering genoemd, erg belangrijk voor een goed en stevig resultaat. Om verzakkingen, kuilen en andere ongelijkheden te voorkomen kunt u het beste een fundering van menggranulaat ofwel gebroken puin aanleggen. U graaft dus de huidige grondlaag af tot 20-25cm onder het gewenste niveau van de toplaag. Die vult u met gebroken puin en u trilt deze laag aan, zodat een stevige fundering ontstaat.

Uiteraard is gebroken puin geen must. Heeft u een stevige zand- of grondlaag als ondergrond, dan volstaat dit soms ook. Dit is echter afhankelijk van de bodemsoort en de mate waarin u de oprit gaat belasten.

Op de onderlaag kunt u direct het grind of split strooien. Opties zijn nog: anti-worteldoek ertussen en het leggen van grindplaten. Anti-worteldoek is niet noodzakelijk als u gebroken puin toepast, maar wel optioneel om onderhoud nog verder te reduceren.

Grindplaten zijn ook niet noodzakelijk, maar het voordeel hiervan is dat de platen absoluut onderhoudsreducerend zijn en daarnaast voorkomen spoor- en kuilvorming doordat het grind dan opgesloten ligt in de grind/splitplaten. Het resultaat is dus stabieler, drukvast tot zeer hoge belasting en mooier qua uitstraling (zeer egaal).

Nog een paar tips:

  • Split rolt minder dan grind. Wilt u dus zo min mogelijk onderhoud, dan is split wellicht de beste optie voor u.
  • Kies een formaat tussen de ± 8 – 25mm als u er met de auto op gaat rijden. Het gaat dan niet tussen het profiel van de banden en is nog wel prettig berijdbaar / beloopbaar.
  • Kies een steensoort met een redelijke tot hoge hardheid, zodat u niet te maken krijgt met vergruizing etc. Hiervoor zijn vele mogelijkheden, denk aan kalksteen, kwarts, basalt, graniet of marmer.