Zo rond april/mei is het een ideale periode om een nieuwe vijver op te starten. Je kan de vijver het beste met leidingwater vullen. Regenwater is over het algemeen te zacht en te zuur en in grondwater is de kans groot dat er te veel ijzer in het water zit waardoor het vijverwater bruin verkleurt. Ook ben ik geen voorstander water uit een nabijgelegen sloot in de nieuwe vijver te pompen. Indien zich in de sloot ziektes bevinden dan zal je die direct in je nieuwe vijver pompen. Als je voordat je de vijver met leidingwater vult de watermeterstand opneemt en dit nadat de vijver vol is weer doet weet je exact hoeveel liter water er in de vijver zit. Dit is erg makkelijk bij het uitrekenen voor medicijnen die later misschien toegevoegd dienen te worden.
De kosten voor het vullen van de vijver met leidingwater vallen erg mee. De prijs van drinkwater bedraagt op dit moment (02-04-2008) € 1,31 per M³. één M³ staat voor 1000 liter water. Als je bedenkt dat de meeste vijvers niet veel meer inhoud hebben dan 20M³ dan zou je € 26,20 kwijt zijn voor het vullen wat slechts een heel klein deel is van de kosten van de aanleg van de vijver. Als je een grote diepe vijver hebt is het verstandig om de vijver eerst te vullen met ongeveer 30 à 40 cm water en vervolgens de kraan uit te draaien. Nu kan je vijverplanten die in het diepe gedeelte van de vijver komen makkelijk in de vijver zetten. Nadat de planten in de vijver gezet zijn draai je de kraan weer open. Als je veel plantniveaus hebt kan je dit telkens herhalen. Het is heel belangrijk dat de waterplanten binnen 24 uur na het vullen van de vijver in de vijver aanwezig zijn!
Voor een natuurlijke vijver of combinatievijver dien je één mandje zuurstofplanten per M³ (1000 liter) vijverwater te planten. Indien je bosjes zuurstofplanten koopt dien je deze, op hoornblad en Blaasjeskruid na, in een mandje te poten. Let er bij de aankoop van dit soort zuurstofplanten op dat de bosjes zuurstofplanten over voldoende wortels beschikken en haal de loodbandjes die vaak om de bosjes zuurstofplanten zitten er af. 4 bosjes zuurstofplanten staan ongeveer gelijk aan één mandje zuurstofplanten. De belangrijkste zuurstofplant is glanzend fonteinkruid (Potamogeton lucens).
Nu de vijver gevuld is met leidingwater en de planten netjes in de vijver gezet zijn kan je de vijver enten met gevriesdroogde bacteriën die bij iedere dierenwinkel of vijvershop te verkrijgen zijn. Tevens kan je een aantal zakken met watervlooien bij de dierenwinkel kopen en deze in de vijver uitzetten. Als dit alles klaar is komt het belangrijkste en vaak het moeilijkste, namelijk geduld. Laat de komende 4 weken de vijver volledig met rust! Negeer de vijver volkomen wat er ook gebeurt. Ook als het vijverwater verkleurt of troebel wordt doe je niets. Zelfs het meten van de waterwaardes laat je achterwege en wat absoluut uit den boze is is het uitzetten van vissen. Zo duidelijker kan ik het haast niet omschrijven. In de komende vier weken zal de vijver vanzelf in balans moeten geraken. Insecten, salamanders, kikkers en padden komen nu vanzelf op de vijver af. Normaal gesproken zal de vijver na de vier weken kraakhelder moeten zijn. Indien de vijver na deze periode groen van de algen is leert de ervaring dat je het beste helemaal opnieuw moet beginnen daar er dan problemen blijven bestaan.