Vaste planten

Papaver met de Nederlandse naam Klaproos is een grote groep planten die bestaat uit eenjarige, tweejarige en vaste planten. De inheemse soorten zie je met al hun bloemenpracht zo rond juni/juli in bermen langs de wegen. Vooral als er in de grond gegraven is zullen Klaprozen te voorschijn komen. De beste grondsoort voor Papaver is zand tot lichte kleigrond. Papaver heeft het liefst een plaats in de volle zon. Papaver bloeit met grote bloemen. De dunne bloemblaadjes worden vaak vergeleken met crêpe papier wat direct een reden is de plant een plaats uit de wind te gunnen.

Eenjarige Papaver soorten
Papaver somniferum ‘Lilac Single’:
Papaver somniferum ‘Bowling Ball’
Papaver somniferum ‘Hen & Chickens’

Tweejarige Papaver soorten
Papaver nudicaule ‘Sibirsk Valmue’
Papaver nudicaule ‘Poppy Bussana’

Papaver als vaste plant
Papaver is er gelukkig ook als vaste plant. Vooral in de wildere tuinen of rotstuinen is het een schitterende plant. Plant ze dan ook uit zodat het lijkt of ze zichzelf uitgezaaid hebben. Er zijn zelfs Papaver soorten die 100cm hoog kunnen worden. De meest gebruikte vaste Papaver is de Oosterse Papaver (Papaver orientale). Na de bloei vormen zich zaaddozen die je er uit kan knippen om een tweede bloei te stimuleren. De hobbyist kan het zaad winnen om te vermeerderen. Deze Oosterse Papaver kan je middels een wortelstek vermeerderen.

Papaver oriëntale ‘Briljant’: Grote enkele klaproos. Hoogte ongeveer 80cm. Bloeitijd mei/juni.
Papaver oriëntale ‘Chief’: Mahonierode klaproos met een hoogte van ongeveer 80cm.
Papaver oriëntale ‘Goliath’: Oranjerode klaproos met een hoogte van ongeveer 100cm. Bloeitijd mei/juni.
Papaver oriëntale ‘Helen Elizabeth’: Zalmroze met een zwart hart. Hoogte ongeveer 80cm.
Papaver oriëntale ‘Kleine Tanzerin’: Rijk bloeiende zalmroze Papaver. Hoogte ongeveer 50cm.
Papaver oriëntale ‘Perry’s White’: Grootbloemige Papaver met mooie witte bloemen. Hoogte ongeveer 80cm. Bloeitijd mei/juni.

Papaver als snijbloem
Indien je Papaver op de vaas wilt zetten zal je over het algemeen flink teleurgesteld zijn over de korte periode die de Papaver goed blijft. Toch is er een manier om dit te verlengen. Doop de uiteinden van de stelen na het plukken ongeveer 25 seconden in kokend water. Hierna zet je ze in een vaas gevuld met lauw water.

Combineren met

  • Campanula lactiflora
  • Phlox (Vlambloem)
  • Duifkruid (Scabiosa)