Klim en Leiplanten

De Wilde Wingerd heeft voor vele een wel heel lastig uit te spreken naam. Parthenocissus is de Latijnse benaming voor deze zeer goede klimmer. Er is voor de Wilde Wingerd werkelijk geen muur te hoog om tegenaan te klimmen en zal dan ook niet stoppen totdat de nok bereikt is. Met kleine maar o zo krachtige hechtwortels zet de Parthenocissus zich vast aan alles wat hij tegenkomt. De Wilde Wingerd groeit het liefst tegen koele muren op beschutte plaatsen, maar ook tuinhuisjes, pergola’s of een geluidswal is voor de Wilde Wingerd kinderspel. Zelfs als er niets is om tegenaan te klimmen zal de Parthenocissus net zo lang als bodembedekker over de grond kruipen totdat er iets gevonden is om tegenaan te klimmen. De Parthenocissus is snel tevreden met de aangeboden grondsoort hoewel een lichtzure grond op prijs gesteld wordt.

Parthenocissus 3 x mooi
Ondanks dat de Wilde Wingerd een bladverliezende klimplant is is de plant 3 x mooi. Het begint al vroeg in het voorjaar als het jonge frisse blad tevoorschijn komt. Naarmate de zomer vordert zullen de grote bladen rood bont van kleur worden wat slechts een voorbode is van het kleuren spektakel in de herfst. De kleine geelgroene bloemen die in juni/juli aan de Parthenocissus verschijnen zijn niet erg opvallend en zullen door alleen de oplettende mens ontdekt worden.

Snoeien
De Wilde Wingerd heeft een zeer platte groeiwijze waardoor snoei om de plant dichter tegen de muur te krijgen niet nodig is. Toch zal je regelmatig de snoeischaar ter hand moeten nemen om de Parthenocissus uit de dakgoot te houden. Knip de Parthenocissus dan gerust een flink eind terug.

Vermeerderen
De Parthenocissus is een krachtige groeier die zich makkelijk laat vermeerderen middels afleggen of een winterstek.

Populaire soorten
Parthenocissus henryana: Niet al te hoog wordende Wilde Wingerd met de kleinste blaadjes. Het in het voorjaar donkergroene glimmende blad heeft opvallend lichte bladnerven. Mooie herfstkleur en bessen die blauw van kleur zijn.

Parthenocissus quinquefolia: Deze Wilde Wingerd zal een maximale hoogte bereiken van ongeveer tien meter. De plant heeft nog al eens moeite om zich goed vast te hechten. De te beklimmen delen dan regelmatig natsproeien om de plant te helpen. Is de Wilde Wingerd eenmaal aangeslagen dan zal de plant goed vast blijven zitten. Een plaats in de zon geeft mooiere herfstkleuren dan een schaduwrijke standplaats.

Parthenocissus tricuspidata ‘Veitchii’: Verreweg de mooiste Wilde Wingerd die met zijn grote blad erg opvalt. Deze soort loopt vaak al uit met roodgekleurde bladen. De maximale hoogte is onder ideale omstandigheden ongeveer 12 meter.

Combineren met
Parthenocissus niet combineren met bontbladige planten of andere klimplanten.