De Patisson komt uit de familie van Cucurbita pepo, hij is er in diverse kleuren, glad en met wratten. Als ze jong zijn kunnen ze ook gegeten worden. Laat de vruchten dan niet groter worden dan 7-10 cm anders gaat er smaak verloren. Je kunt ze gebruiken als courgette maar ze zijn wel wat zoeter.
Zijn ze toch groter geworden dan kunnen ze nog wel gevuld worden maar het vruchtvlees wordt dan wat sponsachtig. Een beter idee is om ze helemaal uit te laten rijpen, dan zijn ze heel erg decoratief.
Een goed idee is om diverse soorten/ kleuren te gebruiken voor een vrolijk gerecht,bv:
- Donkergroene Scaloppini F1,
- Lichtgroene Patty Pan (zie foto),
- Geel/groene Flying Saucer
- Witte Custard White.
Eventueel nog de patisson Orange.
Een voorbeeld recept Snelle hap 4 personen (bijgerecht of lunch)
- 1 Patisson 7-10 cm (of meerdere kleintjes)
- 1 rookworst
- 1 ui
- Zout en peper
- Boter of margarine
- Brood(jes)
Smelt de margarine in de pan,fruit de ui, en bak hierin in kleine plakjes gesneden rookworst, intussen de Patisson ook in stukjes snijden en mee roerbakken de worst moet bruin worden de Patisson mag wat aanbruinen maar moet wel heel blijven, gewoon zacht dus.
Breng het geheel op smaak met iets peper en zout (de worst is al zout)
Eventueel met een scheutje witte wijn laten door sudderen of iets indikken met wat water en een eetlepel bloem.
Kan gegeten worden met alle soorten brood en broodjes.
Maar het kan ook als bijgerecht bij warme maaltijd.
Korte info over de groei Ongeveer 50 dagen na kieming kunnen de eerste vruchten geoogst worden om te eten, snij regelmatig wat jonge vruchten eraf zodat hij flink door blijft produceren.
Als er vruchten te groot gewoorden zijn om te eten laat die dan gewoon hangen en uitrijpen. Dat kan dan nog wel een maand duren, reken op 80 dagen na kieming de eerst rijpe vruchten voor decoratie. Net als bij pompoenen en kalebassen zie je dat de glans van de vrucht afgaat en de kleur intenser wordt. Ook kan je hem niet meer indrukken met je duim, en is het steeltje hard. Droog en niet te koud kunnen ze maanden goed blijven.
Voor consumptie kan daarom tot in juli gezaaid worden, ze verdragen geen nachtvorst, dan zijn de vruchten meteen rot.