Heesters

De Latijnse naam Philadelphus zegt de meeste mensen niet zo veel dit in tegenstelling van de Nederlandse naam Boerenjasmijn die vrijwel iedereen wel kent. Het is ook niet verwonderlijk dat men de Boerenjasmijn zo goed kent, het is een grote zeer rijk bloeiende heester die in mei met heerlijk geurende witte tot crème witte bloemen staat te bloeien. Doordat de Boerenjasmijn het vrijwel op iedere plaats in de tuin doet is het een algemeen voorkomende bladverliezende heester. Eigenlijk vraagt de Boerenjasmijn enkel een goed doorlatende bodem en een plaats in de zon tot halfschaduw. Regelmatig wordt de link gelegd naar de gewone Jasmijn (Jasminum officinale) wat een geurende klimplant is met gelijkenissen in de bloem. Helaas heeft ooit iemand op internet een fout gezet die iedereen klakkeloos heeft overgenomen. De Boerenjasmijn en de Jasmijn zouden allebei tot de Olijfachtigen (Oleaceae) behoren. In werkelijkheid behoort de jasmijn tot de Oleaceae en de Boerenjasmijn tot de Hydrangeaceae.

Snoei
Om een Philadelphus in topconditie te houden dient er regelmatig en flink gesnoeid te worden. Snoei ieder jaar direct na de bloei ten minste 20% van de oude takken tot op de grond toe weg. Indien het om een Boerenjasmijn gaat die al jaren lang niet gesnoeid is kan je in de winter verjongingssnoei toepassen. Snoei in dat geval alle oude takken tot op de grond toe weg. Zorg ervoor dat er voldoende jonge scheuten blijven staan en er voldoende licht in het hard van de sierheester kan toetreden.

Om de groei van jonge uitlopers te bevorderen kan je de Boerenjasmijn iets dieper planten dan het niveau waar de plant stond op de kwekerij. Wij halen nog al eens bij een zwaar verwaarloosde Boerenjasmijn na het snoeien de truc uit om een laagje grond (5cm) over de kluit te strooien wat hetzelfde resultaat geeft.

Populaire soorten
Philadelphus coronarius: Deze tot 250cm hoog wordende boerenjasmijn heeft een mooie gedrongen groeiwijze en ruikt erg lekker tijdens de bloei in mei/juni.

Philadelphus coronarius ‘Aureus’: 150cm hoog wordende aparte Boerenjasmijn met crème witte geurende bloemen die prachtig afsteken tegen het bonte blad.

Philadelphus ‘Lemoinei’: Zeer geschikte Boerenjasmijn om als losse haag aan te planten. Heeft grote witte geurende bloemen. Hoogte ongeveer 150cm

Philadelphus ‘Belle Etoile’: Makkelijke 150cm hoog wordende Boerenjasmijn met grote schotelvormige bloemen die een lila hart hebben.

Philadelphus ‘Manteau d’Hermine’: Ben je op zoek naar een kleine Boerenjasmijn voor in een vasteplanten border dan is de ‘Manteau d’Hermine’ de juiste keuze. Deze kleine Boerenjasmijn wordt slechts 60cm groot en heeft heerlijk geurende half tot geheel gevulde bloemen.
 
Philadelphus purpurascens: Minder bossige Boerenjasmijn van ongeveer 200cm hoog. De bloemen zijn door de wit en purperen kleur opvallend anders dan bovengenoemde soorten.

Philadelphus ‘Virginal’: Een hele grote Boerenjasmijn die wel 350cm hoog kan worden. Deze Boerenjasmijn bloeit pas in juni/juli met heerlijk geurende bloemtrossen.

Combineren met

  • Viburnum Tinus (Sneeuwbol)
  • Syringa
  • Sambucus