Bamboe en (sier) Grassen

Indien je een echte grote bamboe met dikke stamvorming wenst dan is de Phyllostachys de meest geschikte soort. Phyllostachys is in vele soorten en variëteiten verkrijgbaar. De meeste Phyllostachys soorten breiden zich snel uit met worteluitlopers (rhizomen) wat veel tuinliefhebbers doet besluiten geen bamboe aan te schaffen. Dat is jammer daar er een prima methode is dit te voorkomen. De Rhizomen zijn zo scherp dan ze zelfs door EPDM vijverfolie heen dringen dit lukt verder geen enkele plant of boom! Ook de Phyllostachys soorten zijn in de winter groen ze verliezen hooguit een deel van de bladeren (ruien).

Enkele veel gebruikte Phyllostachys
Phyllostachys aurea: Deze Phyllostachys kan een hoogte bereiken tot ongeveer tweeënhalve meter. De jonge scheuten zijn eetbaar en deze Phyllostachys is bijzonder geschikt voor aanplant als haag of in een kuip. De stammen van deze bamboe zijn geel van kleur.

Phyllostachys Nigra: Misschien wel de meest geliefde Phyllostachys. Deze heeft namelijk zwarte stammen. Schrik niet als de jonge plant uitloopt met groene stammen. Dit is normaal en deze zullen het tweede jaar zwart kleuren. Plant deze bamboe aan als solitair en hou rekening met een maximale hoogte van maar liefst 6 meter.

Phyllostachys decora: Mooie frisse soort die tot maximaal 5 meter hoog zal worden. De Phyllostachys decora kan goed schaduw verdragen en is aan te planten als haag.

Bamboe snoeien
Voor het beste resultaat knip je, in maart/april, met een snoei of takkenschaar een aantal dikke en dunne takken tot op de grond toe af. Kies voor takken aan zowel de buiten als de binnenkant (uitdunnen). Op deze manier krijg je het mooiste resultaat. Meestal worden enkel de buitenste takken van de Bamboe gesnoeid. Het hart van de plant zal na verloop van jaren verouderen waar de Bamboe niet mooier op zal worden.

Vermeerderen
Phyllostachys is het makkelijkst te vermeerderen door een stuk van de plant af te snijden of steken.

Combineren met
Fallopia sachaliensis
Silphium perfoliatum
Leptinella