Heesters

De Physocarpus opulifolius met de Nederlandse naam Blaasspirea of sneeuwbalspirea is een vrij onbekende bladverliezende heester die wat mij betreft wel van wat meer bekendheid mag genieten. De Physocarpus heeft een bossige groeiwijze en zal ongeveer 250cm breed en 300cm hoog worden. Physocarpus is, mits niet te droog, tevreden met iedere normale tuingrond en is volkomen winterhard in het Nederlandse klimaat. Alleen op te kalkrijke grondsoorten zal de Physocarpus het niet erg naar zijn zin hebben. Deze makkelijke heester kan je in de zon, halfschaduw of schaduw planten wat je lang niet met iedere heester hoeft te proberen. Alleen bij hele hete zomers kan het blad van de Physocarpus verbranden maar zal zich altijd weer herstellen. Het brede, ovale, drielobbige blad is afhankelijk van de soort geelgroen tot purperrood. Physocarpus bloeit vanaf half mei tot en met augustus met kleine komvormige bloemetjes die in dichte schermen zitten. De bloemen zijn wit met een geel hart en hebben opvallend lange meeldraden. Na de bloei verschijnen er rode vruchtjes die tot ver in het najaar blijven hangen.

Snoeien
De beste manier om Physocarpus te snoeien is door verjongingssnoei toe te passen in maart. Snoei zeker niet te rigoureus maar liever ieder jaar één of twee takken. Neem dan de oudste, dikste en langste takken.

Vermeerderen
Physocarpus laat zich goed vermeerderen door het nemen van een winterstek.

Populaire soorten
Physocarpus opulifolius ‘Aureus’: Deze soort heeft goudgele bladen en zal in Nederland en België niet veel hoger worden dan 200cm.

Physocarpus opulifolius ‘Darts Gold’: Door de maximale hoogte van ongeveer 100cm zeer geschikt voor de wat kleinere tuinen. Het blad is ingetogen en goudgeel van kleur. Oppassen voor te felle zon.

Physocarpus opulifolius ‘Diabolo’: In mijn beleving de mooiste Blaasspirea die een hoogte zal bereiken van ongeveer 175cm. De witte bloemen steken prachtig af tegen het diep roodbruine blad.

Physocarpus opulifolius ‘Luteus’: Makkelijke soort die ongeveer 250cm hoog kan worden met geelgroen blad.

Combineren met

  • Persicaria (Duizendknoop)
  • Prunus (Sierkers) 
  • Anemone Hybrida (Herfst Anemoon)