Tuinideeën & Tips

Cactus kan zich eenvoudig voortplanten en je kunt het doen zonder verwondingen door stekels. Het lastigste is om ervoor te zorgen dat je daarbij niet gepord wordt! Hier zijn mijn tips om meer van je favoriete cactus te krijgen. Dit is een goede late herfst- of winteractiviteit, omdat veel cactussen nu niet actief groeien. Een lidcactus stekken en voortplanten doe je dan ook met de volgende tips!

Maak een stekje 
Eerst moet je een stukje van de ouderplant pakken. Hiervoor heb je slechts twee gereedschappen nodig. De beste manier om dit te doen is door de stengel af te snijden met een zeer scherp mes. Ik gebruik meestal een gekarteld mes, zoals een broodmes, dat net uit de was komt en ik weet dat het schoon en steriel is. Dit helpt het risico op bacteriële ziekten te beperken. Het tweede hulpmiddel dat je nodig hebt is mijn geheime wapen voor omgaan met cactussen en bijna iedereen heeft er wel een in huis. Het past precies in je keuken. Ik heb het over een tang. Plan om de cactus nooit aan te raken, maar gewoon vast te houden met de tang! Voor cactussen in de vorm van een cactusvijg (met kussentjes) maak je de snede ter hoogte van de verbinding tussen de kussentjes. Met zuilvormige cactussen, zoals een saguaro, maken de snede overal langs de stengel. Snij op een hoek van 45 graden, zodat de ouderplant geen water op de bovenkant verzamelt. Maak de onderkant vierkant snijden.

Eelt over de snede
Plaats vervolgens je uitsnijding en laat deze aan de lucht drogen totdat de snede eeltig is over. Het gevormde callus beschermt de plant tegen de meeste door de bodem overgedragen ziekten. Net zoals onze huid een korst vormt over een snee, zal een vetplant/cactus op de punt van de snee verharden. Als je het niet laat uitdrogen en uitharden, kan het stekje gaan rotten en verloren gaan. Het kan lang duren voordat het echt uithardt. Maak je geen zorgen: cactussen doen het goed zonder water en sommige stekken kunnen zonder problemen een maand of zo blijven staan. Dat is anders wanneer je een lepelplant laat groeien!

Pot je stek op
Nadat de callus zich heeft gevormd, vul je de containers met voorbereid voortplantingsmengsel. Ik gebruik een vuile perliet – ongeveer 50% perliet of vermiculiet en 50% turf of potgrond. Het anorganische materiaal zorgt voor beluchting en drainage, wat essentieel is voor de beworteling. Ik gebruik een kleinere pot om een ​​inkeping in de potmix te maken, zodat de stek er mooi in past. Plaats het stekje diep genoeg in de container zodat het niet omvalt. Ik heb verschillende items gebruikt om de stekken rechtop te houden – mijn favoriet zijn eetstokjes. Ze zijn gemakkelijk te verkrijgen, kunnen relatief dicht bij de cactus worden geplaatst en gaan de grond in/komen er schoon uit. Als je niet iets gebruikt om het te ondersteunen, moet je mogelijk 1 /3 naar 1 /2 van het snijden voor stabiliteit. Geef de stekken water en bewaar ze op een zonnige of gedeeltelijk zonnige plek.