Pompoenen

Pompoenen zijn op zich zelf al zeer decoratief maar met een beetje creativiteit zijn er erg leuke creaties te maken. Probeer het eens het is leuk, makkelijk en dankbaar werk.

Benodigdheden

  • Kleine pompoentjes of kalebasjes
  • Bloemen, besjes en blad naar keuze, in dit geval is alleen Hypericum “Excellent Flair”? gebruikt
  • Stukje steekschuim
  • Eventueel stukje plastic om het steekschuim te omwikkelen.
  • Gereedschap; mesje en tang.
  • Enkele korte satéprikkers.

Werkwijze
Snij het kapje van de pompoentjes af, en bewaar het kapje.
Haal de zaden en losse slierten eruit.
Snij de benodigde hoeveelheid steekschuim af, en laat het een poosje in water liggen zodat het zich vol kan zuigen, niet onderduwen o.i.d. Daarna kan hij uit het water gehaald worden.
Om de houdbaarheid iets te verbeteren kan er een stukje plastic om het steekschuim gedaan worden zodat er geen contact is tussen steekschuim en vruchtvlees. Bovenkant moet vrij blijven.
Zorg dat het steekschuim 1 cm boven de rand van de pompoentjes uit komt, en voorkom dat er in het steekschuim geknepen of geduwd wordt.
Snij de hoekige randen een beetje bij met de vorm van het pompoentje mee.
Steek nu de besjes, of ander materiaal mooi verdeeld in het steekschuim.
Neem per kapje/dekseltje 2-3 satéprikkers en plaats het kapje weer op het pompoentje.
Dit kan ook met of door kinderen gedaan worden, een heel leuk idee voor een kinderfeestje. Onder begeleiding kunnen kinderen vanaf 4 jaar er al mee aan de slag. Maar het kan voor alle leeftijden.

Nog een tip voor het gebruik van steekschuim, nooit onderduwen anders komt er lucht in het blok en daar kan dan geen water meer in komen, er ontstaat een luchtbel. Snijden met een scherp mes en niet in knijpen, proppen of duwen, dan wordt het kruimelig en is het niet meer te gebruiken.

Houdbaarheid
Een aangesneden vrucht heeft een beperkte houdbaarheid vergelijk het met een komkommer, een aantal zaken kunnen het wat vertragen maar reken op niet langer dan 1-max 2 weken. Hoe koeler hoe beter.